Това посочи вчера анонимен представител на американските власти, цитиран от Ройтерс и БТА.

Забраната засега важи за полети до САЩ от 10 летища в осем държави. Възможно било обаче да бъде разширени до други аерогари и страни.

Американски служители уточниха вчера, че решението не е предизвикано от конкретна заплаха. В основата му били дългогодишни опасения, че терористи могат да вземат на прицел самолетите.

Съгласно новите правила властите на САЩ ще изискват пътниците да сложат в багажа, който отива в товарното отделение на самолетите, големи електронни устройства.

Става дума за таблети, преносими компютри, преносими дивиди плейъри, камери, конзоли за игри, четци. Забраната не се отнася за смартфони.

Намерения за аналогични мерки вчера обявиха и властите във Великобритания.

Пътници и групи за защита на гражданските права се противопоставиха на забраната, твърдейки, че заради нея може да бъде загубено ценно за работа време, а пренасянето на лаптопи в чекирания багаж да увеличи опасността от кражби.

Турция възразява против мерките на САЩ

Турският министър на транспорта, мореплаването и съобщенията Ахмет Арслан смята за неправилно това, че американските власти въведоха забраната за големи електронни устройства.

Турция е една от осемте страни, засегнати от мерките. Другите са в Близкия Изток и Северна Африка.

"От наша гледна точка тази забрана е неправилна мярка - заяви Арслан. - И за Америка това също е погрешна стъпка. Никой не лети за удоволствие насам натам. Такива полети се извършват с цел развитие на двустранните отношения."

По думите на министъра "турските власти водят преговори с американските колеги", за да не се въвежда забраната.

Много по-полезно би било такива устройства да бъдат при пътниците; те могат да продължат работа по време на полета, каза министърът. Той освен това призова САЩ "да не смесват истанбулското летище "Ататюрк" с други".

Пътникопотокът на истанбулското летище достига 80 милиона души годишно. Ние и така предприемаме всички необходими мерки за безопасност, подчерта Арслан.