Коментарът на Митов дойде, след като вчера Толстой заяви, че думите как Русия ще купи цяла България, след като вече е изкупила половината ни Черноморие, били хумористични. С това обяснение журналистът, влязъл в политиката с партията на президента Владимир Путин "Единна Русия", отказа да се извини.

"Арогантното изявление на П. Толстой, между впрочем опозорил паметта на своя далечен предшественик и прекрасното му отношение към България, не се нуждае от сериозен коментар в качеството ми на министър на външните работи.

Да искаме от българските институции да правят официални демарши по повод подобно ирационално изявление означава да принизим междудържавните отношения до махленското равнище на един невъзпитан човек, пък бил той и кандидат за политик. Българо-руските междудържавни отношения имат сериозен дневен ред, и тук в Ню Йорк това също е видно
", написа Митов във Фейсбук от САЩ, където участва в срещата на ООН. 

Той подчерта, че с интерес и задоволство е прочел реакциите на българските политици от целия политически спектър, които са дали достатъчно ясен отговор на неговите "нелепи претенции". Министърът изрази увереност, че тези реакции ще дадат на руските институции основания за сериозни изводи.

Митов очаква и компетентните български институции да направят своите изводи относно режима, при който граждани на страни извън ЕС придобиват собственост и най-вече право на дългосрочен престой в нашата страна. По думите му са необходими допълнителни мерки, гарантиращи националната ни сигурност и МВнР е в готовност да работи с другите институции по този въпрос.

"Що се отнася до лицето П. Толстой, неговото невъзпитано поведение заслужава отговор от друг характер, и той не е дипломатически, а по-скоро консулски. За такива като него се прилагат други инструменти, които ги лишават от възможността да посещават страната, към която са се държали невъзпитано", заяви още Даниел Митов.