Всички заразени са от град Рила и района.

Млад мъж от града е заразен с бруцелоза, стана ясно по време на извънредно заседание на областната епизоотична комисия в Кюстендил. Той е собственик на животновъден обект за отглеждане на биволи.

Мъжът от гр. Рила най-вероятно не се е заразил от биволите си, а от други животни, които гледа или от нетермичнообработени мляко или млечни продукти, каза пред БНР националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев.

Бруцелозата е неприятно заболяване, защото протича като туберколозата. Предава се при контакт с болни животни, колене, дране и най-вече, което е най-опасно за населението, - консумация на мляко от тези животни.

Боледуват най-много козите и овцете и по-рядко – едрите животни. Преди около седмица са били получени материали за първите двама пациенти, в които е изолиран щамът на бруцелоза. Тази сряда са получени още 9 положителни проби. За лечението на заразените са необходими антибиотици, които се приемат продължително време.

Може да се стигне и до болнично лечение, обобщи ученият и призова:

"Всички хора, които имат спомен, че са употребявали мляко или млечни произведения от региона на гр. Рила, които са консумирали такива храни, са застрашени. Заболяването протича с повишаване на температурата. Човек не може да се зарази от болен човек, не може да се зарази и ако не е в непосредствен контакт с болни животни."

Заболяването се разпространява чрез болни животни. Варенето на мляко е достатъчно, за да унищожи микроба обобщи Кантарджиев и призова хората да внимават, ако консумират сирене от неварено мляко. Те трябва да бъдат изследвани, ако температурата им се повиши, каза той.

Ако болестта не се лекува, тя засяга вътрешните органи, ставите и черния дроб. Възможен е фатален край, но много рядко, тъй като квалифицираните лекари се ориентират бързо по симптомите.

Заразата и вече взети мерки

Болестта е потвърдена лабораторно, чрез проби при 15 кози от три животновъдни обекта от град Рила. Предприети са своевременни мерки, животните са поставени на оборен режим на отглеждане, наложени са възбрани, забранено е консумирането на мляко и млечни продукти, както и продукти от животински произход, забранено е движението на животни от и към град Рила. Предстои налагането на още по-строги мерки.

Продължава проучването за изясняване на източника на заразата. Предстои положително реагиралите животни да бъдат умъртвени и предадени на екарисаж. Планирани са активни мероприятия за ликвидиране на огнището, както и серологично изследване на всички животни в град Рила, а след това и животните на територията на цялата община, предаде Фокус.

Всички животни, които реагират положително, ще бъдат подложени на евтаназия. Наличното мляко и млечни продукти собствено производство ще бъдат унищожени, за да се предпазят стопаните от заболяване. През 60 дни ще се извършват нови изследвания, което ще продължи до установяване на два последователни отрицателни резултата. Все още не е ясно по какъв начин е проникнало заболяването. Най-често това става при внасяне на животни от други региони или други страни.