Месото, което Йоци е ял за последно, е било много мазно и сухо, установиха учени от специализирания институт за изследване на мумията в Болцано, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Още от 2011 г. беше известно, че преди да бъде убит със стрела преди повече от 5000 години, Йоци е ял някакъв вид козе месо. Специалистите обаче мислеха, че то е било готвено.

Новите молекулярни изследвания на съдържанието в стомаха му установиха, че месото е сушено. При сушене влакната се запазват, докато готвенето ги унищожава.

Откритието доказва, че хората в онези времена са владеели техника за сушене на месото. Тя им е давала възможност да го запазват и пренасят, без да се разваля.

Мумията на Йоци дава много информация, защото е забележително запазена. Анализът на намерените в стомаха му бактерии, например, показа, че хората са мигрирали от Близкия изток към Европа по-късно, отколкото мислеха специалистите преди.