Според депутата със съдебното решение на практика се узаконяват всички прихващания и цесии преди 6-и ноември 2014-а година.

Вчера СГС обяви КТБ в несъстоятелност и определи начална дата на неплатежоспособността на банката 6 ноември 2014 г.  - датата на отнемането на лиценза на банката.

"Очакваме правен анализ и от БНБ, юристите на Министерството на финансите, какво е отношението на датата на несъстоятелността към процесите, настъпили в банката по време на т.нар. квестура и съответните финансови операции, верифицирани от квесторите, като прихващания, цесии и т.н.", каза Цонев.

По думите му, ако има отношение датата, това решение може да бъде обжалвано само от прокуратурата и от БНБ, и от никой друг. Най-вероятно ще бъде обжалвано, ако анализът показва, че тази дата има отношение към тези операции.

Според Цонев срокът за обжалване е много кратък, така че те ще трябва да действат в кратки срокове, за да решат дали ще обжалват или не.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов каза, че временните синдици в КТБ, а впоследствие и постоянните, ще оспорят пред съда всички сделки, които увреждат масата на несъстоятелността или привилегироват някои кредитори за сметка на други.

Горанов обеща, че една от първите сделки, която ще бъде атакувана в съда, е цесията на министъра на културата Вежди Рашидов. Неговите депозити в КТБ са за над 2 млн. лв.

"Няма значение чие име седи в договорните отношения, без значение дали това е Вежди Рашидов, дали е на някой друг повече или по-малко известен гражданин, който е имал лошата участ да стане кредитор на КТБ", каза Горанов.

Чужда фирма ще проследи парите

ДПС настоява да се ускори процесът по наемане на чуждестранна фирма с опит в проследяването на финансови трансфери във връзка с казуса "КТБ", каза още Цонев.

По думите му от ДПС държат на наемането на такава фирма, защото "нещата, които стават преди квестурата, след квестурата и след отнемане на лиценза на КТБ, са доста притеснителни".

Опитът в Ирландия показва, че в стотици и хиляди пъти е ползата за държавата, защото хонорарът е несравнимо по-малък от това, което е върнато, допълни депутатът.