Очакваният самолет, носещ чудодейния огън, пламнал на святото християнско място в Йерусалим, кацна на летище Пловдив с 3 часа закъснение. Той тръгна веднага към различни епархии. Полетът бе спонсориран, както всяка година, от бизнесмени.

Пловдивският митрополит Николай предаде Благодатния огън на архимандрит Дионисий, който го отнесе и предаде на Българския патриарх и софийски митрополит Неофит.

Дядо Йоан, който също пътува в самолета от Тел Авив, занесе частица от огъня с кола във Варна.

Също с кола пътува и дядо Григорий към Велико Търново.

Благодатният огън в Русе пристигна от Букурещ, където бе донесен от представителите на Румънската патриаршия.

На сутрешната служба в Неделя, на Второ Възкресение, Благодатният огън ще бъде в храмовете.

Патриарх Неофит оглави богослужението за Възкресение Христово в храма в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в 23.30 на Велика събота. На богослужението в полунощ патриархът излезе от храма, за да възвести Христовото Възкресение с думите "Христос Воскресе". Негово светейшество отправи и пасхално приветствие към български народ.
 

Благодатният огън дойде от Йерусалим

На Велика събота вече над 2000 години хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото. Огънят в Йерусалим бе запален след молитвите на йерусалимския патриарх Теофил ІІІ и десетките хиляди поклонници.

Вижте снимки >>>

Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо.

Подготовката за слизането на огъня започва в събота сутрин, а параклисът на Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства. Огледът, чиято цел е да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка, се извършва от представители на мюсюлманската общност в Йерусалим.

След това духовници от католическата, арменската и коптската църква запечатват вратите с голяма пита пчелен восък и това е знакът, че всички кандила в параклиса са изгасени.

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън, са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се подготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват в очакване на чудото. Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с "Христос Воскресе"!