Това бяха първите разговори, откакто Алиансът одобри разполагането на значителен брой войски в Източна Европа.

"Съюзниците и Русия имат дълбоки и устойчиви разногласия за Украйна. Днес нямаше единомислие," уточни Столтенберг на пресконференция след срещата на Съвета НАТО - Русия в Брюксел, предаде Франс прес, цитирана от Агенция "Фокус".

Посланиците в НАТО и генералният секретар на алианса разговаряха в Брюксел с посланика на Русия в пакта, предаде БНТ.

Това стана в рамките на Съвета НАТО - Русия, който заседава за първи път от април насам. Целта на срещата беше да покаже, че НАТО се стреми към изглаждане на отношенията с Русия.

Признак за желание за изглаждане на отношенията е днешната среща на Съвета НАТО - Русия, която е първата от април насам. Преди това почти две години нямаше заседание на този съвет.

Причината за това беше Украйна и случващото се там. Днес първа точка в обсъждането беше отново Украйна. Според генералния секретар на Алианса срещата е била полезна. Имало е честни и отворени дискусии.

НАТО продължава да смята, че руските действия в Украйна са подкопали евроатлантическата сигурност.

По време на днешната среща са били обсъдени и военните действия, прозрачността и намаляване на риска. От гледна точка на прозрачността НАТО е съобщила на Русия какви са взетите решения на срещата на Алианса във Варшава миналата седмица.

От своя страна пък, Русия е дала идея как да се гарантира безопасността на въздушното пространство над Балтийско море. НАТО се ангажира да разгледа тази идея.

Освен това НАТО се ангажира и с продължаване на диалога с Русия. Засега не се дават никакви конкретни дати, нито някакви срокове, нито пък в какъв формат ще продължи този диалог.

Днешната среща беше важна, защото диалогът все пак беше възстановен.

АНКЕТА: Влизат ли НАТО и Русия в нова студена война?