Според телевизионния канал "Скай нюз - Арабия", Рияд е "повишил до най-висока степента на готовност във войските в районите, граничещи с Йемен", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Като причина се посочват "рязкото изостряне на ситуацията в граничния регион и зачестилите обстрели на територията на кралството откъм Йемен".

От 26 март бойни самолети на кралството и на съюзниците му от "арабската коалиция" бомбардират позиции, заети от войски на шиитското движение "Ансар Аллах", поели контрола върху част от йеменската територия.

През това време имаше няколко гранични инцидента поради обстрели на селища от двете страни на границата, при които загинаха няколко души, включително саудитски войници.

Тази нощ саудитските сили и йеменските бунтовници хуси си размениха ожесточен артилерийски огън, който частично разруши основния граничен пункт между двете страни - Хараз, съобщиха местни жители, цитирани от Ройтерс.

Жителите на няколко йеменски села в района са напуснали домовете си и са избягали през границата, превърнала се във фронтова линия.

При въздушни удари на арабската коалиция са били поразени военни бази и оръжейни складове в йеменската столица Сана.

Според местни представители командир със среден ранг от хусите - Абу Басам ал Кибси - е бил убит при въздушен удар в централната провинция Раамах.

Поради ескалацията на конфликта в Йемен са загинали 135 деца и още 260 са били ранени. Това показват данни от разпространено днес в Женева изявление на Антъни Лейк, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

Той приканва страните в противоборството "да защитят децата от вреди" и да направят "хуманитарна пауза" в бойните действия, предаде ТАСС.

"Броят на жертвите сред децата расте с всеки изминал ден", констатира с тревога шефът на Детския фонд на ООН.