Вечерта държавната телевизия на Йемен излъчи аудио запис на изявление на  президента, който получи медицинска помощ във военната болница в столицата Сана, предаде АФП. 
Али Абдула Салех заяви, че е добре след обстрела срещу президентския дворец. Излъченият аудиозапис обаче не бе съпътстван от видеокадри, на които да се вижда Салех, отбелязва АП. Президентът на Йемен произнася своето обръщение със задъхан глас и на моменти диша тежко.

По-рано световните агенции съобщиха, че най-малко два снаряда са поразили президентския дворец в йеменската столица, като тяхна мишена била джамията към него, в която за традиционна петъчна молитва се били събрали водещите йеменски държавници. При атаката Салех е бил ранен в главата, тежко ранен е председателят на парламента, пострадал е и премиерът.

„Аз съм добре, в добро здраве”, каза президентът на Йемен в аудиозаписа си по телевизията. Той обвини за нападението опонентите си от племената, които нарушили прекратяването на огъня. В изказването си Салех отправя нападки срещу „синовете на Ал Ахмар”, визирайки шейх Садик и неговите братя, и призовава „силите за сигурност да прочистят държавните институции от тези банди”.
По думите му, при обстрела са загинали седем души.

Президентът е получил незначителни рани, но нищо не застрашава здравето му и той скоро ще се възстанови", предаде АФП по-рано, позовавайки се на високопоставен представител на управляващата партия. 
Медицинска помощ е оказана и на премиера Али Мохамед Муджавар и председателя на горната камара на парламента, които също бяха ранени при нападението и продължават да са в болница.
Медицински източници съобщиха, че Муджавар страда от изгаряния по лицето си, но не дадоха повече информация за здравословното му състояние. По-рано официален представител на управляващата партия съобщи, че Салех е слабо ранен в главата.

След нападението в президентския дворец йеменските сили, лоялни на президента Али Салех,  подложиха на масиран обстрел къщите на влиятелни племенни лидери в столицата, предаде Ройтерс, като се позова на източник от силите за сигурност.
Според йеменските власти зад нападението срещу президента стои племето Хашед на Садик ал Ахмар, предаде телевизия Ал Арабия, цитирана от Ройтерс. Самият Ал Ахмар отрича тези твърдения. В последните дни членове на неговата племенна група се включиха в сраженията на противници на президента със силите на Али Салех.

По-рано днес в центъра на Сана десетки хиляди йеменци се събраха на масово погребение на 50 души, убити в последните дни при сражения между силите на Салех и опозиционерите, предаде Асошиейтед прес.
Малко след приключване на традиционната петъчна молитва по обед в южен квартал на Сана отекна стрелба с тежко оръжие. Там Републиканската гвардия - елитният корпус на йеменската армия, подложи на интензивен обстрел резиденцията в Сана на племенния лидер шейх Хамид ал Ахмад, уточнява Франс прес. Шейх Хамид е брат на влиятелният водач на племето Хашед - Садик ал Ахмар.

В последните десетина дни племенни бойци се присъединиха към битката на опозиционерите срещу силите на президента Али Салех, припомня Франс прес. Днес йеменските сили за сигурност потвърдиха, че 50 души са убити само в Сана при сраженията им с опозиционерите.
По данни на опозиционни активисти обаче само в Сана през последните 10 дни убитите са 155, предаде Ройтерс. Същевременно в град Таиз, в южната част на страната, двама демонстранти бяха убити, а 20 ранени, когато силите за сигурност откриха огън по протестиращи, предаде ДПА, като се позова на местен лекар. Той поясни, че полицията и армията са заобиколили Таиз и пречат на хората да влизат и излизат от него.

САЩ поискаха незабавно прекратяване на огъня в Йемен, осъдиха протичащото там насилие и отново призоваха президента Али Абдула Салех да се вслуша в исканията да напусне поста, предаде Франс прес.

Българското външно министерство призова българските граждани да напуснат Йемен с оглед на безопасността им.
* Новината е актуализирана в 23 часа