Това обяви президентът Росен Плевнелиев в словото си на церемонията по удостояване с висше офицерско звание на трима военнослужещи от Българската армия.

Острата му реакция бе по повод исканията и от ляво, и от дясно да свика КСНС заради нарастващата заплаха от бежанска вълна от Турция и совалките на премиера Бойко Борисов, който прие да предаде посланието на Анкара до ЕС - да отпаднат визите за турски граждани.

За свикване на КСНС се обявиха от БСП, ПФ и ДСБ, като лидерът й Радан Кънев дори обяви, че държавният глава безнадеждно е закъснял.

КСНС изигра своята роля, заяви обаче Плевнелиев. По думите му днес много политици в България отново конюнктурно искат свикване на КСНС.

Президентът заяви още, че вратата на президентството е отворена за лидерите от всички партии, които имат своите притеснения. Той ще ги чуе и ще прецени в рамките на своите конституционни задължения какви последващи стъпки да предприеме. Плевнелиев посочи, че именно така е било с КСНС досега и припомни, че на почти всички заседания е имало или широко или пълно политическо съгласие.

Като примери за това той посочи приемането от КСНС на Националната програма за развитие "България 2020", пълното съгласие на политическите сили за реформа и ново законодателство в сектор "Сигурност", консенсуса по въпросите на отбраната.

Българската армия има своята критична необходимост от технологично превъоръжаване и модернизация. Оперативната съвместимост със съюзниците е върховен приоритет, заяви още президентът.

"Това е единствения начин България да гарантира своята сигурност. Тя не може да бъде гарантирана, когато влизаме в понякога ненужни, чисто политически действия, както във вътрешнополитически, така и във външнополитически аспект на представители на българския политически елит, които поставят под въпрос отговорната роля и членството на България в ЕС и НАТО", каза президентът Плевнелиев.

Според него въпреки трудностите, които не крием и които се опитваме да решим заедно, Българската армия действа достойно, отговорно и ефективно и се ползва изцяло с доверието на българския народ. Тя се ползва и с доверието на нашите съюзници в колективната отбрана на НАТО и ЕС, каза още Плевнелиев.