Първият насрочен от президента КСНС е на тема „Рискове и заплахи за националната сигурност на България и необходими мерки за нейното укрепване“, тъй като всички виждаме, че средата за сигурност и в регионален, и в глобален план е изключително сложна. Това генерира потенциални заплахи и рискове за сигурността на всички ни, заяви държавният глава.

„Затова насрочих и този първи Консултативен съвет за национална сигурност - за да може да бъдат изложени и дискутирани тези рискове и заплахи, да оценим каква е нашата възможност да отговаряме реално в момента и в перспектива на тези предизвикателства, какво е състоянието на въоръжените сили, на МВР, на специалните служби, от какви промени имаме нужда, и доктринални, защото много от стратегическите документи вече са остарели.

Те не съответстват на тази съвременна среда за сигурност. Какви организационни мерки трябва да се предприемат, какви финансови. Това е изключително важно.“

Това каза пред БНР президентът Румен Радев, който изтъкна, че националната сигурност е комплексно понятие и се простира от външните заплахи до гарантиране на сигурността на всеки български гражданин.

„Трябва да имаме една дългосрочна политика, така че да бъдат фокусирани усилията на всички институции по най-ефективен и ефикасен начин“,категоричен е той.

Според Радев, Каракачанов е „опитен политик“, който познава проблемите на въоръжените сили и „милее истински за българската армия“. Той изрази увереност, че вицепремиерът ще е един „добър министър на отбраната“, но допълни:

"Разбира се, мога да го посъветвам за някои стъпки, които той предприема. Първо, изтеглянето на доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили - това, за мен, е абсурдно.

Не може да очакваме болният да оздравее, ако се скъса диагнозата. Ние стигнахме до днешното състояние на Българската армия точно поради дълги години производство на такива доклади - розови доклади, които замитат проблемите."

Президентът добави, че изводите са изключително тревожни. Те са реални, особено по отношение на човешкия фактор, където има 20% некомплект. За отделни формирования на сухопътни войски и като цяло сухопътни войски при войнишкия състав този некомплект е 30 процента.

"Да не говорим за социалния статус на военнослужещите и цивилните служители. Да не говорим за тяхната мотивация. Но, този доклад не задълбава, поради неговата откритост, в други важни проблеми. Ако вече задълбаем в състоянието на техниката и въоръжението, ще стигнем до още по-тревожни констатации", каза още президентът Радев.