Защото всички знаем, че без такава, подобна фирма не може да получи банково финансиране. Това заяви президентът Румен Радев в коментар за сделката за ЧЕЗ и желанието на правителството да участва в нея, съобщи БНТ.

Президентът съобщи, че ще свика Консултативния съвет за национална сигурност , на който да бъдат разгледани въпросите за енергийната сигурност на страната.

"Докато не е ясен този въпрос за схемата на финансиране, няма как да знаем под каква форма и по какъв начин българското правителство се готви да стане партньор в сделката", подчерта Радев.

За него е важен въпросът кой води преговори от името на българската държава и кой води преговори от името на Върбакова.

„Смея да кажа и го твърдя категорично, че до момента аз нямах информация по този въпрос. Изрично настоях да получа такава от компетентните органи, която регулярно е изпращана до правителството. Ето защо смятам за основателно да бъде свикам и Консултативен съвет по националната сигурност /КСНС/, на който да бъдат разгледани въпросите за енергийната сигурност на страната“, каза президентът като уточни, че ще свика съвета през втората половина на април.