Президентът свика заседание на КСНС по проблемите и перспективите пред българските Въоръжени сили на 27 април 2015 г., се посочва в съобщение на прессекретариата на държавния глава по повод на призиви президентът да свика съвета.

На заседанието беше постигнато широко политическото съгласие, с изключение на БСП и "Атака", като бяха взети три решения.

Първото е Министерският съвет да внесе в Народното събрание за обсъждане и приемане "Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България".

На основа на приетата Програма Министерският съвет да разработи нов "План за развитие на Въоръжените сили на Република България".

Второто решение е изпълнителната и законодателната власт да осигурят спазването на принципа за ненамаляване на финансовите средства за отбрана като процент от БВП спрямо 2014 г. и плавното им увеличение до постигане на 2 на сто от БВП в рамките на едно десетилетие, с изключение на 2015 г., отчитайки непредвидените и извънредни разходи през годината.

Третото решение е бъдещите инвестиции в отбранителни способности да отговарят на стандартите на НАТО, да бъдат насочени към повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците в съответствие с възможностите на държавата, припомнят от прессекретариата на президента.

Към днешна дата "Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България" е приета от Министерския съвет и президентът очаква в най-скоро време да бъде внесена за разглеждане и приемане от парламента.

Държавният глава апелира към правителството и Народното събрание в планирането и приемането на бюджет 2016 да бъде изпълнено решението на КСНС за ненамаляване на бюджета за отбраната като процент от БВП спрямо бюджет 2014 г., т.е. минимум 1,33 на сто от БВП за отбрана за 2016 г.

Президентът очаква да бъде спазено и решението на КСНС, че бъдещите инвестиции в отбранителните способности трябва да отговарят на стандартите на НАТО.

Президентът призовава политическите партии да покажат институционална култура, спазвайки вече взетите решения на КСНС, и да се откажат от излишно политиканстване по отношение на армията и сектор "сигурност" като цяло.