До този момент данните са вече за поне 22 убити и около 60 ранени при взрива на концерт на американската певица Ариана Гранде в Манчестър.

"Ставаме свидетели на тежък терористичен атентат. Това обаче не е нещо неочаквано”, каза още експертът по антитероризъм пред Нова телевизия.

Според него фактът, че заседава комитета COBRA в Лондон показва колко е сериозно положението. Той очаква да бъде обявена първа степен на тревога в страната.

"Съдейки по нараняванията, видни от кадрите след атентата в Манчестър, експлозивът едва ли е бил около тялото на човек, а по-скоро в ниска част, например чанта, или извършителят е бил много нисък, може да е бил младеж", каза още Велков пред bTV.

По думите му може да се заключи, че взривът е бил много мощен, вероятно над 1 кг тротилов еквивалент.

"Това е най-голямата зала в Европа, но фактът, че взривът се е случил в предверие, на изходите, сочи, че вероятно извършителят не е бил в състояние да проникне в залата. Това, че експлозията става в края на концерта, за да се чуе, сочи показност", смята експертът.

Той добави, че не би се учудил, ако в близките дни и седмици се случи нещо подобно, защото Европа много мъчително ще се освобождава от тероризма.
Велков направи аналогия с други нападения на места със струпване на много хора, например в парижката зала "Батаклан“.

"Въпреки че все още няма организация, която да е поела отговорността за този акт в Манчестър, по своята характеристика той напомня и е почти идентичен с терористични актове, извършвани в близкото минало", коментира пък пред БНР  бившият шеф на разузнаването Кирчо Киров.

Той също го сравни с нападението в “Батаклан“.

"Така че имаме едно почти пълно съвпадение като методология за извършване на терористичен акт. Очевидно за пореден път трябва да говорим за пробив в сигурността, защото въпреки че специалните служби на Великобритания нееднократно и то включително и в последните дни предупреждаваха, че в страната има сигнали, че може да бъде извършен такъв. Този терористичен акт е насочен към най-чувствителната част на обществото, към децата, нещо, което по своите резултати като поражение, предизвиква най-голяма болка, най-голяма тревога за бъдещето", допълни той.

По думите му очевидно е, че в този случай мерките за сигурност при влизане и напускане на залата не са били на необходимото ниво.

Според него очевидно тук има елемент на предварителна подготовка, защото за този и останалите концерти на тази изпълнителка се знае отдавна и целта явно е била да има големи поражения върху човешка маса, предизвикване на сериозна паника и тежък психологически ефект.

"По моя преценка тук отново откриваме почерка на “Ислямска държава“ и сродни терористични структури", каза още Велков.