Снощи три взривни устройства, скрити в жив плет край паркинг, избухнаха при преминаването на автобуса с футболистите на германския отбор. Испанският играч на "Борусия" Марк Бартра бе ранен от счупените стъкла и ще бъде опериран.

До мястото на вчерашните експлозии е намерена бележка, в която се поема отговорност за нападението и се говори за терористичната атака срещу коледния базар в Берлин през декември и участието на германски военни самолети в конфликта в Сирия, съобщиха ДПА и още няколко германски медии.

Според в. „Зюддойче Цайтунг“ писмото започва с думите „В името на Аллах, милостивия бог“, а след това се правят препратки към атаката на коледния пазар в Берлин в края на миналата година.

Неподписаната бележка посочва военното участие и подкрепа на Германия към различни операции срещу Ислямска държава и посочва именно това като причина за атаката срещу Борусия (Дортмунд).

Според „Зюддойче Цайтунг“ в текста е посочено, че спортистите и известни личности от Германия и други кръстоносни държави са поставени в списъка на Ислямска държава. Заплашва се, че атаките на немска територия ще продължат до изтеглянето на германските изтребители Торнадо и затварянето на американската военновъздушна база в Рамщайн.

Авторитетното издание обаче предупреждава, че властите имат и друга версия, според която авторите на бомбените атаки умишлено са оставили бележката, за да дадат грешна посока на разследването.

Второ писмо за взривовете

Второ писмо, свързано с експозиите пред автобуса на футболния отбор "Борусия Дортмунд", е било разпространено в интернет. То е в антифашистки стил и в него се казва, че автобусът е бил атакуван със специални взривни устройства, като "символ на политиката на BVB" ("Борусия Дортмунд"), която не се обявява достатъчно срещу расисти, нацисти и десни популисти.

От години на стадиона на "Борусия" са били допускани хора с човеконенавистни убеждения, вместо да се съобразят с местните антифашисти, "такива идеи да бъдат забранени на стадиона". Подчертава се, че играчите на "Борусия Дортмунд" в никакъв случай "не са били цел на този символичен акт", пише Зюддойче цайтунг.

Вестник "Велт" съобщи, че германската федерална прокуратура се е заела с разследването на трите експлозии. Тя разследва особено тежки престъпления с голям обществен отзвук, включително делата, свързани с тероризъм и екстремизъм.