По случая е образувано досъдебно производство за взрива в Горни Лом, се посочва в съобщение на прокуратурата, цитирано от БТА.

В рамките на екипа са обособени групи от следователи и експерти, на които са били възложени конкретни действия /огледи, претърсвания, разпити/ в района на инцидента, във Видин и в столицата.

До настоящия момент са били иззети множество документи - лицензи и разрешения за дейности с взривни вещества и боеприпаси, както и за тяхната утилизация, издадени на "Видекс" АД, собственик на завод "Миджур" в с. Горни Лом.

Извършено е било претърсване в офиса на фирмата в София. Установено е, че в завода се е работело по договор за обезвреждане на противопехотни мини, сключен с гръцка фирма.

До 30.07.2013 г. са били приети 614 882 мини, като според иззетата документация е предстояло ликвидирането на още 935 285 мини.

Осъществена е била незабавна проверка на обект на "Видекс" АД в с. Сеславци, след получена информация, че изпълнителният директор на фирмата е поискал на 01.10.2014 г. сутринта /преди взрива/ от служба КОС на 5-то РУП-София разрешение за транспорт от Горни Лом до Сеславци на общо 800 000 противопехотни мини.

Транспортът и съхраняването в складове в Сеславци са били отказани и разрешение не е издадено.

Група от следователи е извършила в четвъртък следобед оглед на базата в Сеславци, като понастоящем складовите помещения са запечатани и охраната им е поета от органите на МВР.

Провеждат се разпити на свидетели във Видин, с. Горни Лом и София, посочват от прокуратурата.

В сградата на Националната следствена служба се разпитва собственикът на фирмата.

В петък сутринта, след изтичане на срока за безопасно влизане на територията на обекта, ще започне оглед на местопроизшествието от група следователи, допълват от държавното обвинение.

В провеждането му ще участват съдебни лекари от Катедрата по съдебна медицина в УМБАЛ "Александровска", както и специалисти по взривни работи.

От прокуратурата уточняват, че в завод "Миджур" е имало предишни инциденти през 2006 и през 2007 година, завършили със смърт, съобщи БГНЕС.

И за двата случая Окръжна прокуратура - Видин е внесла обвинителни актове по чл. 123 НК срещу изпълнителния директор на завода. И за двата случая са били постановени оправдателни присъди.