Експлозията е станала във фирма, специализирана в производството на патрони, ловни муниции и пиротехнически изделия, който се намира в западната част на Мъглиж, в безопасна близост до цеха на завод „Арсенал” в града, заяви пред „Фокус” кметът на община Мъглиж Господин Господинов.

По последна информация загинал е мъж на 45 години, който е бил затрупан при взрива. Той работел само от месец в цеха, не е семеен.

След първа помощ в старозагорската болница, две жени - на 30 г. и 51 г., бяха транспортирани в "Пирогов". Те са настани в реанимацията на клиниката по изгаряния, чийто екип се бори за живота им. По-младата жена има 30% изгаряния по главата и тялото, а другата 70%, също по главата и тялото. И двете са инхалирали токсични газове, уточниха от болницата.

Екипът на болница "Проф. Киркович" - Стара Загора е оказал спешна медицинска помощ и на мъж на около 40 г. с наранявания. Друг мъж, на 26 години, също е откаран в лечебното заведение и е поставен под наблюдение, след като е пострадал от ударната вълна, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Оттам уточниха, че сигналът е получен в 11.27 ч. и две минути по-късно два медицински екипа са тръгнали към мястото на инцидента.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който отиде в Мъглиж, коментира пред БНР:

"След сигнала за инцидент в участък за изработка и монтаж на пиротехнически изделия и ловни патрони за гладкоцевни оръжия, собственост на търговското дружество "Балиста", патрули на Охранителна полиция и колеги от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са взели отношение. Хората са евакуирани, районът е отцепен. Осигурява се извозването на лицата, които са работили в завода, с тях ще работят психолози".

След като огледа мястото заедно с шефа на пожарната, Лазаров заяви пред журналисти, че авария по време на производството е станала причина за взрива. Той допусна, че става дума за грешка в технологичния процес, но не се ангажира с конкретно становище преди заключенията на експертите.

Националната следствена служба поема случая.

Според очевидци взривът е бил толкова силен, че е разрушил цеха наполовина, а покривът е изхвръкнал на 50-60 м. Оградата, разделяща цеховете, също е срутена, съобщи БГНЕС.

Собственик на завода е Ганчо Ганчев, инженер-химик и бивш кадър на НИТИ-Казанлък. Цехът е разположен в някогашни спални на строителни войски. Били са собственост на военните заводи "Арсенал", после са продадени на частната фирма, която ги проспособява за производството. Пиротехническият цех не влиза в обсега на разрешителния режим на Министерството на околната среда и водите, тъй като съхранява малки количества взривни вещества.

По данни на областния управител Георги Ранов заводът е преминал през проверки през октомври и ноември и не са били установени нарушения, които да създадат непосредствена опасност за живота и здравето на работниците.

По-късно от "Главна инспекция по труда" (ГИТ) потвърдиха това и уточниха, че при проверката през ноември е констатирано, че дадените предписания за нарушенията, открити месец по-рано, са изпълнени в срок. През ноември експертите са дали предписания за други четири нарушения - етикетите на съдовете за съхранение на химични вещества, използвани за производство на пиротехнически състави, не били на български език и в междинния склад за съхранение на пиротехнически състави не била осигурена защита от проникване на пряка слънчева светлина в помещението.

Констатирано е още, че не са извършени ежегодните измервания на осветеност в работните помещения, както и че са налице ненадеждни заземителни връзки, по-голямата част от които са възстановени в момента на проверката от квалифициран електроперсонал.

След днешния инцидент експерти на ГИТ са влезли в завода.

По разпореждане на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева мобилна станция за измерване качеството на атмосферния въздух замина за Мъглиж, за да направи замервания на въздуха. По-късно от екоминистерството съобщиха, че няма замърсяване.

Инцидентът в Мъглиж става по-малко от три месеца, след като в завода за обезвреждане на боеприпаси в Горни Лом на 1 октомври загинаха 15 души.

АНКЕТА: Защо живеем от взрив до взрив?