Ясно е, че има жертви при експлозията, но тепърва ще се установява техният брой и самоличността им, каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

От снощи мястото се обследва с термовизионни камери, за да се установи има ли живи хора, но няма признаци за такива. Засечено е само едно куче. Безпилотен самолет е направил и снимки, които са разгледани на заседание на Кризисния щаб в кметството в Горни Лом.

Вижте снимки>>>

След съвещанието вътрешният министър Йордан Бакалов заяви пред БТА:

"Трагедията е огромна, всичко е разрушено, включително и бункерът за укриване на хората в завода. Шансовете да има оцелели са почти нулеви".

Главният секретар добави, че служители на МВР са влизали снощи на територията на взривения цех, без да са съгласували това с никого.

"Вчера след трагедията служители на МВР са влезли и са отишли на мястото, където е бил цехът. Това не е съгласувано с нас, разбирам ги като хора, няма да говоря за процедури. Няма цех, няма нищо на мястото!", каза Лазаров.

Социалният министър Йордан Христосков съобщи, че по последни данни вътре са били 12 работници и трима души от ръководството. Собственикът на предприятието Валери Митков каза, че според него в момента на взрива вътре са били неговият син, който е изпълнителен директор, началникът на смяна и технологът на фабриката. 

По-късно се разбра, че всички 13 мъже и две жени са загинали.

Трите пострадали жени са се намирали на портала, който е на километър разстояние от мястото на взрива. Те са в болница без опасност за живота.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов уточни, че разрушенията са изключително тежки и отломки от взривилия се цех се намират в периметър от 500-600 метра.

Екип от четирима специалисти, начело с шефа на пожарната комисар Николай Николов, тази сутрин влезе с бронирана техника във взривилия се цех в село Горни Лом. Екипът е навлязъл в отцепения район с бронирана машина тип "Пустинна котка", съобщи БТА.

Решението да се влезе преди 24-часовия законов срок е взето след разрешение от прокуратурата и след като на съвещание на Кризисния щаб са разгледани направените от безпилотен самолет снимки на терена.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обясни, че от първите разговори, проведени със специалисти, се е стигнало до извода, че взрив с такава мощност и такава насоченост, не би могъл да бъде предизвикан от утилизация на мини.

Собственикът на завода не е могъл да изрази никакви предположения защо е избухнал толкова силен взрив.

Проверката отпреди две седмици в завода в Горни Лом е показала неправилно съхранение на боеприпаси, уточни вътрешният министър.

Били са в неподходящи помещения. Има три издадени акта. Явно контролът при работа и спазване на технология не е бил на високо ниво”, посочи Бакалов.

Социалният министър добави, че Инспекцията по труда е установила 13 нарушения, някои от които фрапиращи, и е съставила 7 акта, но предписанията не са били изпълнени.

"За мен категорично този завод трябва да бъде затворен окончателно", заяви Христосков и подчерта, че работниците са вземали около и под минималната работна заплата.

АНКЕТА: Защо живеем от взрив до взрив?