Мощният взрив избухна вчера късно следобед и срина до основи две сгради и част от цех. 15 души - 13 мъже и две жени, сред които съпрузи и чичо и племенник, загинаха.  

Все още няма официална информация за причините за експлозията, но пред bTV енергетикът на завода Цецо Антов заяви, че според него най-вероятната причина за взрива е човешка грешка. По думите му в смяната работници, които са били в цеха по време на експлозията, е имало млади, неопитни хора, които са били на работа само от около седмица.

"Работи се на струг, ръчно се отварят мините”, разказа още Антов. Той обясни, че в завода се е работело на 7-часови смени, но служителите са били претоварени в стремежа си да изпълнят нормата.

Близки на загинал работник също разказаха, че той е започнал работа без никакво обучение, само си подал документите.

Пред Дарик радио обаче, собственикът Валери Митков категорично отрече в цеха да са работили необучени хора. По думите му никой не е бил допускан до работа без да е преминал съответното обучение и изпит. Обученията пък са провеждани "с честота колкото е по действащия правилник".

"В петък ще може да се влезе на мястото на инцидента и тогава може да има отговор на въпроса какво се е случило", допълни Митков.

Попитан взимал ли е предвид издаваните предписания от Инспекцията по труда, собственикът лаконично заяви:

"Те нямат нищо общо с това, което се е случило".

По-рано днес вицепремиерът и министър на труда Йордан Христосков съобщи, че Инспекцията по труда е установила 13 нарушения в завода, някои от които фрапиращи, и е съставила 7 акта, но предписанията не са били изпълнени.
От днес вече има нов акт, с който заводът е затворен и по думите на Христосков "едва ли някога ще продължи да работи".

Наблюдението на района продължава, съобщиха междувременно от пресцентъра на МВР. Вече са сформирани съвместни експертни екипи от представители на Националното следствие, прокуратурата, МВР и МО, които се очаква да влязат в района на взривените цехове в късния следобед. Основната им задача ще бъде да установят причините за тежкия инцидент и да направят съответните изводи.

Болест спаси от смърт 24-годишен работник

Един от двамата останали живи работници от злополучната смяна във взривилия се цех е 24-годишният Росен Георгиев от Монтана, съобщи bTV. Той е един от най-младите във фабриката. Утре щял да направи точно 3 месеца, откакто е там. Работел в цеха за утилизация.

Вчера не се чувствах добре и прецених, че не мога да отида на работа. Обадих се на колегата и му казах”, разказва Росен.

Младият мъж разбира за взрива, когато му се обаждат колеги от предишната смяна. Според него, причина за трагедията е човешка грешка, макар да твърди, че всички новопостъпили са минавали обучение. Сега Росен е благодарен на късмета си, че е жив, но страда за погубените животи.

Другият оцелял е работник, който бил върнат заради забравена лична карта.

С решение на правителството 3 октомври е обявен за ден на национален траур.

АНКЕТА: Защо живеем от взрив до взрив?