Правото на държавата да си възстанови 3,7 млрд. лева, които даде чрез Фонда за гарантиране на влоговете за изплащане на гарантираните депозити от КТБ, се оспорва, стана ясно от данните в регистъра, съобщават в. "Капитал" и в. "24 часа".

Според закона за банковата несъстоятелност право на възражение срещу приети вземания имат граждани и фирми с такива, други кредитори или акционери с над 25%.

Икономисти допускат, че оспорването на вземането на фонда вероятно е направено от банкера беглец Цветан Василев, който е мажоритарен акционер в КТБ.

Ако оспорването бъде прието, това ще означава, че парите от продажбата на активи на КТБ няма да отиват в гаранционния фонд, а част от тях ще са за изплащане на негарантираните депозити, а друга - в джоба на Василев като акционер.

Първо е оспорен целият списък от 8 хил. души, но има и оспорвания за отделни лица - 177 фирми и граждани.

Сред физическите лица, срещу които има възражение, личи името на Ахмед Доган. Той има да взема 694 хил. лв., които не са гарантирани.

Сред физическите лица, срещу които има внесени възражения, са още Александър Сталийски, считан за близък до премиера Бойко Борисов, Зара Петрова, от която депутатът от ДПС Делян Пеевски има дете, ексмагистратът Марио Бобатинов.

Оспорени са вземания на "Булгаргаз" за 10 млн. лв., "Риск инженеринг" за 7.6 млн. лв., Българската банка за развитие за 8.4 млн. лв. Сред фирмите, срещу които са внесени възражения, има такива, за които се смята, че са в обсега на ексбанкера Цветан Василев, но също и такива, които са близки до депутата Делян Пеевски (като "Табак маркет" и "Промишлено строителство холдинг"). Оспорени са и вземания, придобити след цесии, като например сума от над 85 млн. лв. на "Дунарит", 46 млн. лв. на "НУРТС България", 2.5 млн. лв. на винарската изба "Телиш".

В списъка има претенции и към одобрени вземания за по няколко стотинки, включително към НАП.