С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд /ВКС/ Лозан Панов е образувано тълкувателно дело по този въпрос, съобщи БТА.

Делото е образувано по предложение на заместниците на председателя на ВКС и ръководители на Гражданската и Търговската колегии, които констатират необходимостта от допълване и надграждане на съдебната практика по въпроса какъв е кръгът на лицата.

Според тази практика право на обезщетение имат съпругът, лицата, живеещи на съпружески начала с пострадалия, както и най-близките му роднини - низходящи и възходящи от първа степен и взетите за осиновяване, но неосиновени.

Аргументите обаче са, че от приемането на посочените текстове са изминали повече от 30 години. А предварителното изключване от кръга на лицата, имащи право на обезщетение, на роднини, с които починалият може да е имал особена емоционална връзка, освен че е житейски неоправдано, е и значително по-стеснително тълкуване на понятието за близки роднини на лица.

Особени затруднения в практиката поражда изключването от кръга на братята и сестрите на починалия, както и неговите низходящи и възходящи от втора степен - внуци и баби и дядовци.