Той мотивира пред журналисти промените с думите, че са се натрупали много грешки и много неща са поотживели, предаде БТА.

"Има неща от 90-те години, ако не и от по-преден исторически момент на страната. Нямаме ясна дефиниция какво е университет, какво е академия и институт, и не е възможно всички висши училища да бъдат университети - това е абсурд, който го няма никъде по света",
коментира образователният министър.

По думите му неточността в дефиницията води и до по-големи, естествени претенции за държавно субсидиране, финансиране и покачване в ранг.

"Този хаос, едва ли не бе умишлен и беше доста добре използван до този момент от редица печатарници на дипломи", заяви Танев.

Министърът отбеляза, че има различни видове висши учебни заведения и не е възможно да има университет по "едно нещо", който да има и няколко катедри, които зорлем вървят по някакъв начин, за да има малко шарения.

"Например Музикален университет не може да има, Военен университет ми е странно как има, защото той е главно по "едно нещо". Колегите, някога, за да придобият самочувствие, са успели да обявят "университет" като титла", добави той.

Според Танев във висшето образование трябва да се направи така, че тези, които са най-добри в съответните области да получават държавно финансиране и се възпротиви, че не може да има толкова юридически факултети, защото не всички от тях произвеждат еднакво добре юристи.

Министърът добави, че "тези, които не са си качили качеството, ще придобият възможността да го направят и тогава ще бъдат субсидирани".

Той коментира, че държавата не може, като едно време, да подпомага всички, тя подпомага тези, които са добри и инициативни.

Попитан дали ще има промени, свързани с мандата на ректорите на университетите, Танев каза, че "някои хора настояват за това, а други - да се помисли и за мандатността на директорите на средните училища".

АНКЕТА: Трябва ли профилираните висши училища да се наричат университети?