Правителството определи като "защитени" 12 специалности, по които да се води обучение във висши учебни заведения, съобщи правителствената пресслужба.

Според Закона за висшето образование "защитени специалности" са тези, за които липсва заявен интерес, но съществува необходимост от подготовка на висококвалифицирани специалисти за страната, обучението е по уникална учебна програма или се осъществява само в едно държавно висше училище.

В списъка са включени специалностите арабистика, арменистика и кавказология, индология, иранистика, китаистика, кореистика, новогръцка, португалска, румънска и унгарска филология, японистика и хебраистика.

За издръжката на обучението по защитените специалности е предвидено допълнително финансиране.

Правителството одобри и допълнителни разходи в размер на 83 975 лв. за изплащане на стипендии и еднократно финансово подпомагане на ученици, обучаващи се в училищата по изкуствата и културата към Министерството на културата, както и за изплащане на ученици от общински училища по Програмата за мерките за закрила на деца с изявени дарби.

Одобрени бяха и допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2016 г. в размер на 55 350 лв. за изплащане на стипендии на 62-ма ученици в общински училища, които са придобили право на стипендия по Програмата.

Направени бяха и  промени в Наредбата за ползване на студентски общежития и столове. Премахват се ограниченията за възраст и за срок за пребиваване в студентски общежития на лица от научно-преподавателски състав.

Досега учените и преподавателите можеха да ползват общежитие до 35-годишна възраст и за не повече от пет години. С измененията се гарантират равните права на преподавателите и академичната общност.

Правото за определяне на срока за пребиваване се предоставя на висшите училища, БАН и научните организации, които регламентират в свои правилници реда и условията за настаняване в студентските общежития на лица от научно-преподавателския си състав.

Предоставянето на възможност за ползване на студентско общежитие на учени и преподаватели е част от кадровата и социална политика на висшите училища, БАН и други научни организации.