Изригването е най-мощното за последните десетилетия. В резултат на изригването е взето решение за затваряне на летището и евакуиране на местното население, предаде БТА.

За последен път Фогу е изригвал през 1995 година. Данни за пострадали няма.

Вижте снимки >>>

Кабо Верде е действаща правова демократична държава
. Кабо Верде е единствената африканска държава, получаваща максимална оценка в годишните доклади на Фриийдъм Хаус по отношение нивото на политическите и гражданските свободи.

Кабо Верде обхваща 10 големи острови с вулканичен произход и 5 малки, разположени на около 500 км западно от африканския бряг. Архипелагът е разделен на 2района: Барлавенту острови (на север) с главен град Минделу и Сотавенту острови (на юг) с главен град Прая. Те имат предимно планински релеф с многобройни вулканичен конуси, кратери и калдери, и стръмни и скалисти брегове.

На остров Фогу се намира действашият вулкан Пику ду Фогу.

Междувременно стана ясно, че вулканът Фуего в Мексико е изхвърлил пепел на 5 км височина.

 Облакът пепел се е разпрострял в радиус около 5 км над щата Колима, но няма непосредствена опасност за населението. Властите в съседния щад Халиско също съобщават за паднал "дъжд от пепел".

В град Колима и няколко града на съседния щат Халиско е паднал "пепелен дъжд".

Фуего, наричан още вулканът Колима, е сравнително млад и един от най-активните в Мексико. За последните 450 години е изригвал над 40 пъти. Въпреки името Колима всъщност само част от вулкана се намира на територията на едноименния щат. По-голямата час е на територията на щата Халиско.