Това става ясно от определение на тричленен състав на Върховния административен съд, който отмени решението на ВСС и връща материалите на съвета за ново произнасяне съобразно закона и мотивите на съда, съобщи "Правен свят".

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване.

ВСС отказа да образува дисциплинарно производство срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева за разработката "Червеи" на 19 март т.г. Предложението за дисциплинарно производство бе на правосъдния министър Христо Иванов, който неведнъж поиска Янева да бъде уволнена.

До отказа се стигна след гласуване със 7 гласа "за", 7 - "против" и 4 - "въздържал се".

Мотивите за отказа на Висшия съдебен съвет бяха свързани със секретността на документите, които трябва да бъдат обсъдени в рамките на производството. Тъй като документите, върху които Владимира Янева е положила подписа си - разрешителните за използване на СРС, са със секретен гриф, а членовете на съвета нямат допуск до класифицирана информация, е решено, че няма как да определи има или не извършено нарушение.

На 9 юли Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и ексшефа на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов отиват на съд за експлоатирането нанезаконни Специални разузнавателни средства  от агенти на ДАНС спрямо информационния масив на МВР в продължение на 300 дни.