За поста имаше две кандидатури - нейната и на Вера Чочкова. 
Точкова е председател на Административен съд–Хасково, а Чочкова е съдия от Софийски градски съд

За Точкова гласуваха всички политически сили, само „Атака” не участва в гласуването, а независимият депутат Велизар Енчев гласува против, съобщи Дарик. От общо гласувалите 197 депутати тя събра 195 гласа в своя подкрепа.
За избирането бяха нужни 160 гласа.

Вижте снимки >>>

Вера Чочкова събра едва 35 гласа, като за нея гласуваха основно от Реформаторския блок. 124-ма от общо гласувалите 161 депутати обаче се въздържаха.

"Трябва да се въведе в инспектората и възможност за подаване на жалби и сигнали по интернет",
коментира пред журналисти Теодора Точкова, цитирана от БТА.

Според нея по този начин инспекторатът ще може да реагира бързо по всеки конкретен повод за всяко нарушение.
Тя смята, че трябва да се проверят и делата от по-висок интерес и да се създаде регистър на тези дела - например за корупция и организирана престъпност, за да може инспекторатът да проверява спазват ли се сроковете по администрирането, движението и приключването им.

Точкова възнамерява да провери интернет страниците на съдилищата, за да разбере дали се качват всички постановени актове навреме на сайтовете, което по думите й е изключително важно за прозрачността в работата на органите на съдебната власт.

Точкова и Чочкова бяха издигнати след безпрецедента процедура, организирана от Съюза на съдиите в България (ССБ) в мандата на миналия парламент, но до избор тогава така и не се стигна. Преди две седмици двете бяха изслушани и в Правната комисия.

Още в началото на февруари лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, в писмо до председателя на ССБ Таня Маринова, заяви, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепи и ще внесе в парламента кандидатурата за главен съдебен инспектор, излъчена от СББ.

Двете номинации за съдебен инспектор обаче, излъчени от ССБ, са предложени от Коалиция за България.

Мандатът на главният инспектор Ана Караиванова, който беше 5-годишен, изтече в началото на 2013 г. За поста в края на миналата година бе номиниран съдията от Върховния административен съд Веселина Тенева. Тя се оказа и единственият кандидат към момента за поста главен инспектор на Инспектората към ВСС.

Кандидатурата на Тенева бе предложена от заместник-председателя на Народното събрание Мая Манолова и председателя на правната комисия Четин Казак.

По-късно от БСП и ДПС внесоха предложение за прекратяване на процедурата за избор на главен съдебен инспектор. Мотивът им бе, че в обществото се създава усещане за предрешен избор заради факта, че Веселина Тенева от Върховния административен съд (ВАС) е единственият кандидат.

Инспекторатът към ВСС е самостоятелен орган, с основна функция да проверява дейността на органите на съдебната власт, без да засяга тяхната независимост. Мандатът на главния инспектор е петгодишен.