Изборът на Румен Георгиев бе предшестван от едночасово гласуване и близо три часа броене на бюлетините, предаде БТА. За него гласуваха 235 следователи, а за опонента му Койчо Трухчев - 135. Регистрираните на днешното събрание следователи бяха 395 от 514 в цялата страна. Гласуваха 388. Недействителните бюлетини бяха 17, предаде БТА.

Румен Георгиев е седмият избран вече член в така нареченото правителството на съдебната власт.

Първите му след избора, както и основните тези при изслушването му бяха свързани с подценената, според него, роля на следователите. "Това е тъжна победа. Следствието вече е като мъртвец - не се говори за него",  каза Георгиев и посочи отново, както и на изслушването си, че никой не е спечелил от това, което стана със следствието. Все пак според него, макар и само един представител на следствието във ВСС, гласът му ще се чува, "ако се отчита силата на аргументите, а не аргументът на силата", предаде БГНЕС.

"Тежко е съдебната власт да е с такъв рейтинг", каза още Георгиев, според когото в много отношения държавата не използва пълния капацитет на следователите - качеството на работата, която те биха могли да дадат като юристи.
"Ако вие пратите лекар да превързва и някоя сестра превързва повече хора от лекаря – вие не бива да го упреквате затова, защото е можело да го използвате за нещо много повече", посочи той.

Що се отнася до това дали ще бъде на банката на прокурорите в новия ВСС, Румен Георгиев е категоричен, че не обича да седи на никакви банки. "Каузите, които подкрепям и в живота, и като юрист трябва да са с факти и на законно основание", посочи той.

"Няма черно и бяло", така Румен Георгиев определи работата на отиващия си вече ВСС. Сред успехите той посочи огромния по обем работа и защитата на следствието по конституционното дело.

Следователят, който вече веднъж е бил част от ВСС, каза, че сега разликата е в това, че трябва да напусне следствието. "Защото сегашният ВСС е постоянно действащ, а и ситуацията е много различна", посочи той, но не е притеснен. "Надяваме се на по-добро бъдеще, надяваме се колегите да се почувстваме като заедно отговорни пред българското общество, защото е тъжно съдебната власт да е с такъв рейтинг", заяви следователят.