Вчера депутатите избраха 11 магистрати, които да запълнят парламентарната квота в съвета, всеки от които беше избран с над 160 гласа.

По думите на Панов, очевидно е някаква "парламентарна практика, далеч от съдебната система" това депутатите по групи да си подсказват за кого ще гласуват, каквито кадри се появиха в медиите, предаде БТА.

На снимки се виждаше как народни представители от ГЕРБ си подават знаци с пръсти на ръцете. Управляващата партия вкара 4 от 11 членове в новия ВСС.

"Реално нямаше основен дебат за професионалните и етични качества на кандидатите. Процедурата протече формално и практиката до момента в парламента се възпроизведе. Процедурата предполага политическата квота, която е и обществена квота, да има като кандидати разпознаваеми за обществото хора, които със своя авторитет, професионални и човешки познания да подкрепят съдебната система, за да може тя във взимането на важните решения да се гради на един достатъчно ясен професионален капацитет".

Според него липсата на въпроси обаче е създала предпоставки професионалните качества на кандидатите да не бъдат акцент при избора.

Той отказа да коментира какво би се случило, ако президентът Румен Радев върне указа за назначаване на председател на ВАС, тъй като още не се знае какви действия ще предприеме. Държавният глава обаче намекна, че няма да подпиша назначаването на избрания Георги Чолаков, защото смята, че по-демократично би било изборът да бъде проведен от новия Висш съдебен съвет.
Според Лозан Панов, каквото и да реши Радев, всички трябва да се съобразят с решението му.

Трифонов: #Кой си нае и съдии, и прокурори във ВСС. Честито!