Проектът на бюджет на съдебната власт бе представен от представляващия ВСС Боян Магдалинчев. Според него той отразява стремежа за повишаване на ефективността на цялата работа на системата на равнище, отговарящо на членството на Република България в ЕС.

Преди гласуването социалистът Явор Божанков призова да се подкрепи бюджетът, но явно самият той не е бил убеден в думите си, тъй като гласовете "за" останаха 0.

Подобно бламиране на бюджета на ВСС не е прецедент и това се случва почти всяка година. Основните спорове са около бонусите на магистратите. Според МФ те трябвало да се заделят от приходите на съдебната система, докато от ВСС искат те да бъдат разчетени в бюджета.

Претенциите на висшите магистрати бяха за допълнителни 38 млн. лв. към бюджета им. Според тях не са предвидени пари за допълнително материално осигуряване (ДМО) за магистратите от специализирания съд и прокуратура, за съдебни заседатели, че дори и за дрехи.

„ВСС е постоянно действащ орган, който представлява съдебната власт. Като такъв той определя състава и организацията на работа на съдебната власт, обезпечава финансово и технически дейността на органите на съдебната власт, без да се намесва в нейното осъществяване.

Предложеният проект за бюджет за 2018 г. и актуализираните бюджетни прогнози за 2019 и 2020 г. на съдебната власт са съобразени с прогнозирането на оптимален размер на средствата за нормално функциониране на съдебните институции", каза Магдалинчев.

Той поясни, че при изготвяне разчетите на бюджета на съдебната власт са използвани обективните потребности от числеността на магистратите и служителите в съдебната администрация и добави, че са предвидени допълнителни разходи, необходими за нормалното функциониране и осигуряващи бързо правораздаване и изграждане на информационните системи за реализиране на електронното правосъдие.

Проектът за бюджет за 2018 г. и актуализираните бюджетни прогнози за 2019 и 2020 г. на съдебната власт са съобразени с указанията за изготвяне на проектобюджета за 2018 г. на Министерството на финансите. Предвидени са средства за обезпечаване на основните функции и дейности, свързани с измененията в Закона за съдебната власт, част от които са влезли в сила тази година“, допълни Магдалинчев