В събота ще се задържи облачно, на места в равнините и низините в сутрешните часове ще е с мъгла. Около обяд ще се появи слаб вятър от северната четвърт.

Привечер в Северна България ще започнат превалявания от мокър сняг, които през нощта срещу неделя ще обхванат по-голямата част от страната, по Черноморието и в Горнотракийската низина ще са от дъжд.

Максималните температури ще са между 3° и 8°, в крайните югозападни райони – до 10°-11°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи  дежурният синоптик Георги Цеков пред "Фокус".

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и още ще се понижи.

Над Черноморието ще бъде облачно, през деня ще е почти без валеж. Ще духа слаб, в източните райони – до умерен изток-североизточен вятър. Максималните температури ще са между 4° и 7°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Над планините ще бъде облачно, по върховете и мъгливо. На места ще прехвърча сняг. Вятърът ще е слаб от север-северозапад, по високите части – от запад и вечерта ще се усили. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 1°, на 2000 метра – около минус 3°.

В неделя в по-голямата част от страната ще превалява сняг; по-съществени като количество ще са валежите на места в Западна България. С усилване на североизточния вятър ще нахлува студен въздух. Минималните температури ще са предимно между минус 4° и 1°, максимални – между минус 2° и 3°. В началото на следващата седмица ще бъде ветровито и студено, валежите от сняг ще продължат.

В Северна България и по високите котловинни полета ще се натрупа снежна покривка, по-съществена в Северозападна България.

По високопланинските проходи и в североизточните райони ще има условия за виелици и навявания.

Във вторник за кратко валежите ще отслабнат, в отделни райони и временно ще спрат, температурите съвсем слабо ще се повишат. До вечерта, с преминаването на средиземноморски циклон и свързаният с него студен фронт, снеговалежите ще се активизират.

АПИ: Времето ще се влошава, карайте внимателно!