Сняг заваля в късния следобед в Пампорово, съобщиха от Планинската спасителна служба. Снежната покривка в курорта засега е оскъдна.

Заради снеговалежа е затруднено движението по високите части в планинската област. От почистващата фирма "Титан Клинър" предупреждават шофьорите да не тръгват на път, ако не са оборудвани със зимни гуми.

Сняг заваля в проходите "Пампорово" и "Рожен", както и в зоните над 1600 м надморска височина. Екипи на фирмата имат готовност да започнат опесъчаване и почистване по пътя Смолян - Мугла, където през тази нощ се очаква да се образува снежна покривка.

Пътните настилки са мокри и хлъзгави, а видимостта е намалена поради мъгла.

За понеделник в цялата страна е обявен жълт код заради валежи. В следобедните часове в Дунавската равнина, а вечерта и през нощта срещу вторник и в Тракийската низина и Източна България ще духа силен до бурен вятър от запад-северозапад. Ще вали сняг в по-голямата част от страната и ще се образува тънка снежна покривка. Ще има снежни виелици и навявания. Без снеговалеж ще остане в западната част на Дунавската равнина.

Всички пътни управления да са в готовност, а снегорините да излязат още тази нощ, за да подготвят пътя за зимни условия, е инструктирал министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя отбеляза, че работи щаб, ситуационен център, а има и открити горещи телефони за граждани, за подаване на информация за обстановката по пътищата. Министърът апелира към всички шофьори да побързат със слагането на зимни гуми на автомобилите. 

Във вторник ще е студено, максималните стойности на термометъра ще са между 2 и 7 градуса. Заради вятъра обаче усещането ще е за по-студено. Все пак от време на време ще се показва и слънце.

В сряда ще е облачно със слаби превалявания от дъжд. Максималните температури ще са между 4 и 9 градуса.

През нощта срещу четвъртък обаче нова порция по-студен въздух от северозапад в Северна България и по високите полета ще обърне дъжда в сняг. Сняг ще вали и в Северна и Западна България, в останалите райони валежите ще са от дъжд. Живакът ще се покачи едва до 1-6 градуса в четвъртък.

Петъчното утро ще е мразовито с температури между -6 и -1 градус, около обед ще се вдигнат до 2-7 градуса. Съществени валежи не се очакват.

Събота и неделя ще са облачни. В по-голямата част от страната ще вали сняг, само в източните и крайните южни райони - дъжд. Засега очакванията са за повече валежи в Източна България.

В началото на второто десетдневие на месеца времето ще е по-спокойно, но в низините ще се образуват мъгли и ще остане студено, а слънчево и с по-високи температури ще е в планинските райони. Това е характерно за студените месеци от годината, явлението се нарича температурна инверсия, обясни Матев. Такова ще е времето до 15 декември. Отново ще падат мъгли около 20-и.

През следващата седмица в планините валежите ще са от сняг. По-дебела ще е снежната покривка в Родопите. Около 10 декември по високите части на планината тя ще е 30-40 см.


Анкета: Сложихте ли зимните гуми?

Вижте детайлната прогноза за времето на Дир.бг