За 29 юли е обявен оранжев код за опасни горещини за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил. В тези области максималните температури ще достигнат от 36 до 40 градуса.

Жълт код за високи температури е в сила за останалите шест области - София-град, София-област, Перник, Смолян, Бургас, Варна, Добрич. Очаква се температурата в тези области да достигне 34 – 36 градуса. По морски бряг максималните температури ще са между 28 и 30 градуса.

От 15 юли температурите в страната са средно с между 2 и близо 6 градуса над нормалните за периода.  

В сряда и в четвъртък у нас ще нахлува с няколко градуса по-гореща въздушна маса от Северна Африка. Като резултат актуалният тазгодишен температурен рекорд от началото на третата декада на юли в Сандански, ще бъде подобрен на повече места в страната.

Какво ни очаква после?

От петък от северозапад ще проникне малко по-прохладен въздух. Температурите ще се понижат от интервала 36-42 градуса до по-поносимите стойности от 31 до 36 градуса.

В първите дни на август температурите, макар все още над обичайните, ще бъдат по-близки до тях.

По отношение на валежите, от четвъртък, с проникването на по-хладния и влажен въздух, ще се образуват условия за краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Тези явления  няма да бъдат повсеместни, нито дори достатъчно масови - на не повече от 20-30 на сто от територията на страната, основно в наветрените планински части, както и в някои места на Централна Северна България.

Времето остава подходящо за туризъм, но при нахлуването на североизточния вятър, морското вълнение ще се усили.

В планините от петък до неделя на места ще превали и прегърми, но дори след понижението от температурите в сряда от 27-29 градуса на 1200 метра, те ще останат сравнително високи.

Следете прогнозата за август тук

Как да предпазим домашните любимци от жегата >>


Какво означават кодовете

Жълтото
означава потенциална опасност.
Има повишена вероятност за опасни метеорологични явления. Възможни са щети. Следете прогнозата за времето. Не предприемайте неоправдан риск, особено при извършване на дейности, които зависят от времето.

Оранжево означава опасност. Прогнозират се опасни и особено опасни метеорологични явления. Съществува голяма вероятност за материални щети. Възможни са човешки жертви. Бъдете много внимателни, следете подробната информация за очакваните метеорологични условия и следвайте съветите на властите.

Червено означава голяма опасност. Прогнозират се екстремни метеорологични явления със значителен териториален обхват. Има висок риск от големи щети върху инфраструктурата и околната среда. Съществува повишена вероятност за човешки жертви. Бъдете изключително внимателни. Задължително следвайте съветите и разпорежданията на властите и бъдете готови за извънредни мерки.