Около полунощ от запад започнаха превалявания, които сутринта ще обванат централните и западни райони. Със северозападен вятър започнада нахлува по-студен въздух.

В четвъртък ще бъде облачно, с превалявания от дъжд, по-значителни в крайните западни и южни райони. Дневните температури ще бъдат от около 6-7 в най-крайните западни райони до 22-23 в източните части. Там ще духа силен вятър от югоизток.

В  областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Хасково, Смолян, Кърджали и Благоевград за четвъртък е обявен оранжев код за силен дъжд, съобщиха от НИМХ-БАН. В три от тях - Габрово, Велико Търново и Кърджали ще има и силен вятър.

В Западна България е обявен жълт код за валежи, който е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора.

В източната част на страната е обявен жълт код за силен вятър - областите Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Шумен,Търговище, Сливен, Ямбол и Бургас.

На  места в Родопите, Предбалкана и Западните райони от страната валежите ще достигнат и до 50-60 л/кв.м.

Привечер и през нощта срещу петък от югозапад преваляванията ще спират, но на североизток през нощта срещу петък ще паднат съществени валежи от дъжд.
Минималните температури ще бъдат от 2 до 7 градуса, а дневните в петък - от 8-9 градуса в югозападните райони, между 11 и 15 в по-голямата част на страната до около 17 в Югоизточна България.

Още през деня в петък валежите отново ще се активизират и ще обхванат почти цялата страна. Значителни количества ще има на места в централните западни и южни части, както и около планините. 

Вятърът ще се ориентира от североизток и с него ще започне да нахлува още по-студен въздух от степите на Русия и Украйна.

Сутрешните температури в събота ще са от 4 до 12 градуса, но през деня ще се понижават и ще са от около 3 градуса в крайните североизточни райони до 9-10 по Южното Черноморие.

Дъждът ще отслабва и ще спира, но на места в Предбалкана и високите части на Североизточна България е възможно да прехвърчи слаб мокър сняг. В Лудогорието и Добруджа не са изключени и неблагоприятни явления като поледица и леден дъжд.

В Родопите дъждът ще премине в сняг, възможно е да се образува снежна покривка.

В неделя ще бъде предимно облачно. Над югоизточните части все още е възможно да превали слаб дъжд. Минималните температури ще са от минус 2 до плюс 4 градуса, а дневните ще бъдат от 5 до 11 градуса.

В понеделник облачността ще бъде променлива, значителна над югоизточната половина на страната, където все още са възможни слаби превалявания от дъжд. Минималните температури ще са от минус 3 до плюс 3 градуса, но в ниските места на запад и север  - до около минус 5 градуса.

Без съществена промяна ще остане времето през първата половина на седмицата. В средата дневните температури ще се повишат до 9-14 градуса, на места в низините и котловините сутрин ще се задържат мъгли.
Към края на седмицата се очакват интензивни валежи.

Опасност р. Върбица да прелее

От екоминистерството обявиха за 23 октомври червен код за река Върбица при Златоград. Асен Личев, шеф на Дирекция "Управление на водите", коментира пред БНР:

"Това означава, че се очаква отток на реката над 20 пъти повече от средногодишното водно количество. Първото, което трябва да се направи, е да се види има ли язовири по-нагоре от Златоград по поречието на Върбица, които да се изпуснат. Да се види дали проводимостта на речното русло е нарушена и да се оправи. Трябва да се подготви и системата на "Гражданска защита".