Жълт код пък за потенциално опасно време заради студа е обявен за 15 области в Западна, Северна и Североизточна България отново заради ниски температури. Той е в сила за областите София град, София област, Благоевградска, Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Великотърновска, Габровска, Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска и Силистренска.

Над страната в петък времето ще бъде предимно слънчево с разкъсана средна и висока облачност. Сутринта ще бъде много студено с минимални температури между минус 10° и минус 15°, на отделни места и по-ниски до минус 18° - минус 22°. В София ще бъде около минус 15°. По Черноморието ще бъде около минус 6°. По поречието на река Дунав и в западната част на Дунавската равнина ще се образува мъгла. Максималните температури ще бъдат между минус 1 и 4°, но в местата с трайна мъгла температурите и през деня ще останат много ниски: около минус 7° - минус 4°. В София максималната температура ще бъде минус 1° - 0°.

При оранжев код времето е опасно, предупреждават от НИМХ. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите.

В четвъртък виелица блокира Северна България. Най-студеният рекорд обаче бе в  Кюстендил, където термометрите сутринта отчетоха минус 19 градуса. С това градът се оказа с еднаква температура с връх Ботев и по-студен от върховете Мургаш и Рожен, каза метеорологът Симеон Матев, цитиран от БЛИЦ.

Заедно с България, в плен на зимата е и останалата част от Балканския полуостров. Температурите в Югозападна Сърбия паднаха до минус 23 градуса. Близо 20 села са откъснати от света заради обилен сняг. На места преспите достигнаха три метра. Снегорини, булдозери и военни машини разчистват пътищата и улиците, за да освободят блокираните в къщите си хора.
Полярен студ скова и Македония. Най-ниски температури тази сутрин бяха измерени в Битоля - 19 градуса и в Тетово - минус 17. В столицата Скопие термометрите отчетоха минус 16 градуса.