Проливните дъждове блокираха десетки пътища, активизираха свлачища и наводниха стотици къщи.

Вече е овладяна е ситуацията в Монтанско, където река Огоста заля пътя към седем планински села. Няма бедстващи хора и населени места без ток в областите Монтана и Видин. Работи се възстановяване на водоподаването, пише в. "Сега".

За изминалите два дни река Дунав е покачила нивото си с близо метър в началото на българския участък.

Екипи на Гражданска защита отводняват къщи и дворове в засегнатите селища в община Чупрене, област Видин, където бе обявено бедствено положение. Утре комисия от представители на държавни и общински институции ще установява пораженията, след преминалия порой, каза кметът на общината Ваньо Костин.

Река Стряма преля и откъсна мост, който свързва карловското село Столетово със село Богдан, съобщи Мирослав Колев, председател на читалище "Христо Ботев" в Столетово, цитиран от "Фокус".

"Мостът не е откъснат изцяло, но по него не може да се минава", каза Колев.

В района вали непрекъснато от 4 дни, в събота се е излял обилен дъжд, имало е и градушка. По думите на Колев, дигата, която е била от чакъл, се е откъснала от едната страна, тъй като е придошла много вода в реката. Ако продължи да вали мостът може да бъде разрушен изцяло.

След проливните дъждове се нормализира обстановката в Родопите, но все още има опасност от падащи камъни и свлачища. Временно е ограничено движението по пътя между Асеновград и Смолян в района на Бачково. Обходният маршрут е през град Девин.

Свлачища блокираха села в общините Неделино и Златоград.

Два дни над 150 жители на смолянското село Върли дол бяха откъснати от общинския център Неделино. Кметът на Община Неделино Стоян Беширов каза, че в селото са били доставени хляб и хранителни продукти.

Разчиства се и пътят за село Ерма река в община Златоград. Там около 200 кубика пръст, камъни и дървета затрупаха шосето и оставиха над 1500 души население и миньорите от нощната смяна на рудника изолирани за няколко часа. За пълното разчистване на пътното платно ще е необходим поне още ден, съобщи БНТ.

Затворен за движение е и пътят Соколовци – Рожен в Област Смолян заради свлачище, съобщи "Фокус". Екипи на пътната служба разчистват пътната настилка.

Днес ще преобладава слънчево време. В следобедните часове ще се развива купеста облачност. На отделни места, главно в планинските райони ще превали краткотрайно. Вятърът ще е слаб от изток, югоизток. Максималните температури ще са между 18 и 23 градуса.

Още за времето може да прочетете тук