Днес в Западна България, Рило-Родопската област и в Западна Тракия ще има превалявания, предимно слаби, със сумарни количества до 5-10 л/кв.м., съобщиха от МОСВ, като се позоваха на данни от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

По най-високите части от Рила и Пирин ще вали слаб сняг.

През деня утре в по-голямата част от страната ще бъде без валежи. Привечер обаче ще започне да вали дъжд и през нощта на места в южните райони от страната валежите ще са значителни по количество - между 20 и 30 л/кв.м.

В планините вятърът ще е с посока от юг-югозапад, температурите до около 2200 - 2500 м ще са положителни и в районите с валежи от дъжд снеготопенето ще е интензивно.

В петък валежите ще обхванат цялата страна. На места са възможни и по-значителни количества - до 20-25 литра на квадратен метър. Минималните температури ще са от 5 до 10 градуса, а дневните - от 11 до 17 градуса.

В събота и неделя ще остане облачно и дъждовно, с минимални температури от 7 до 12 и максимални от 10 до 14-16 градуса. 

Водните количества в реките в по-голяма част от страната са над праговете за високи води, допълниха от МОСВ. На повечето места в страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

С повишено внимание се следят водосборите на реките Тунджа, Марица, Арда и Места.

Още от прогнозата за времето тук