„Сняг ще вали само в планините, най-вече на височина 1800 метра. Като цяло средно месечните температури ще бъдат около и над нормата. Най-ниските температури ще бъдат между - 5 и 0 градуса, а най-високите - между 15 и 20 градуса“, уточни синоптикът от НИМХ при БАН Красимир Стоев, цитиран от "Фокус".

Стоев допълни, че времето през ноември ще бъде много динамично. „Ще има високи температури, но няма никакви изгледи за няколко последователни слънчеви и топли дни, наречени от народната метеорология сиромашко или "циганско лято“, добави той.

Стоев посочи, че от 1 до 10 ноември предстои доста динамично и променливо време, облачността над страната ще е често значителна, в много райони ще превалява дъжд, като около 6 ноември ще има значителни количества валежи от дъжд.

В началото на ноември Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 01 мин. и залязва в 17 ч. и 19 мин. Продължителността на деня е 10 ч. и 18 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 36 мин. и залязва в 16 ч. и 54 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 18 мин.

Ноемврийска прогноза на НИМХ

Месецът ще започне със студено време, но към 3-ти температурите ще се повишат и до края на първото десетдневие ще бъдат близки до обичайните. През периода динамиката на атмосферните процеси ще е повишена.

През повечето дни облачността на страната ще е често значителна и на много места ще превалява дъжд. В отделни дни се очакват значителни валежи. В края на десетдневието от север ще нахлуе студен въздух и температурите ще се понижат. И през второто десетдневие времето ще е променливо.

Около 13-ти, 16-ти и 20-ти ноември ще преминават атмосферни смущения, по които ще има валежи.

През първите дни от десетдневието температурите ще бъдат по-ниски от обичайните, а през втората половина от периода ще се повишат и ще се доближат до климатичните норми.

През повечето дни от третото десетдневие температурите ще бъдат близки и малко по-високи от обичайните. Около 23-ти, 26-ти и в края на месеца през страната ще преминават атмосферни фронтове и на места ще има превалявания и относително понижение на температурите.

Ноември е преходен месец между есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава.

Намаляват спокойните есенни дни. Динамиката на атмосферните процеси се увеличава.

Арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и не рядко вали сняг. В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите са достигали до 27-30˚.

Следете прогнозата >>>