Кодът е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Варненска, Бургаска, Добричка, Силистренска, Разградска, Шуменска и Търговищка.

В тези области ще има превалявания и гръмотевици и временно усилване на вятъра. Възможни са локални градушки, а на отделни места количеството на валежите ще е около 25 л/кв.м. За останалите 10 области от Западна България обявеният код е зелен.

В четвъртък през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Сутринта от запад облачността ще се увеличи и около и след обяд на много места ще има значителна купесто-дъждовна облачност, съобщиха от НИМХ-БАН.

В петък ще бъде по-хладно и ветровито, с променлива облачност и максимални температури от 17 до 22 градуса. Краткотрайни превалявания са възможни в Стара планина и североизточната половина на страната. Ще духа умерен вятър от северозапад, сочи прогнозата на Дир. Бг.

През почивните дни температурите ще бъдат около нормалните за сезона, в по-голямата част от страната от 19 до 25 градуса.

Лятна жега на Гергьовден, 33° във Велико Търново

Най-висока температура на въздуха от 33 градуса беше измерена на 6 май към 15.00 ч. във Велико Търново - 33 градуса. Това съобщи за БТА Мартин Славчев, дежурен синоптик на НИМХ -БАН.

Високи температури бяха измерени на много места в Северна България като стойностите варират между 29 и 30 градуса.
 
През май на този ден е било най-горещо - 39,5 градуса, през 1973 година в с. Бръшлян, Югоизточна България. Най-ниски са били температурите на връх Мусала - минус 11 градуса, през 2011 година.