Знакът ще бъде задължителен за биологичните хранителни продукти, произведени в държава-членка на Европейския съюз и отговарящи на съответните стандарти.

Заедно с логото на ЕС ще могат да се поставят и други частни, регионални или национални знаци. Не е задължително "Европейското листо" да се поставя на неопаковани и внесени от трети страни биопродукти, се посочва в съобщението.

Нови правила за етикетиране предвиждат освен логото, върху продуктите да бъдат посочени мястото на производство на съставките на продукта и кодовия номер на органа, отговарящ за контрола.
Производителите ще имат двегодишен преходен период, през който да се съобразят с новите правила за етикетиране.

По думите на министър Мирослав Найденов по този начин се уеднаквява обозначението на биопрудктите в общността и потребителите ще имат гаранция, че продуктите няма да съдържат пестициди и генетично модифицирани организми.

"Европейското листо" изобразява звездите на ЕС под формата на листо на зелен фон, като внушава на потребителите две идеи - за природата и Европа, отбелязват от МЗХ. Логото е регистрирано от Европейската комисия като обща търговска марка.

Найденов използва посещението си в столичен хипермаркет, за да провери как са подредени „млечните” продукти с растителни продукти от останалите, направени с чисто мляко.


"Ако ме карате да си пиша оценка – нека да не е "много добър", а да е "добър". Нека да бъдем от добрите ученици", каза още Мирослав Найденов по повод годишнината от изборната победа на ГЕРБ. "Не мога да си дам по-висока оценка от началника", обясни той, цитиран от БГНЕС, по повод думите на премиера Бойко Борисов, че си пише оценка "много добър".