Едва шест завода в цялата страна пекат хляб по новия стандарт за качество "България", съобщава вестник "Република" след проверка в публичните регистри на Агенцията по храните. 

Въпреки шумното обявяване на новото лого само една мелница за брашно е проявила интерес към него.

Новият стандарт за хляб "България" влезе в сила от 5 април 2011 г.  Хлябът по новите стандарти се прави само от брашно, мая, вода и сол, без добавянето на консерванти, подобрители, ГМО и други примеси, а трайността му е до 48 часа.
Първата партида от новия хляб бе пусната по магазините на 21 април.

Месните деликатеси по "Стара планина" от месеци са на изчезване по магазините и само най-големите вериги в страната поддържат по два-три от общо 20-те артикула по стандарт. Към днешна дата обаче все още се води, че цели 94 предприятия правят кюфтета, салами и кренвирши с логото за качество.

Стандартът "Стара планина" бе въведен през август 2010 г. първоначално за производството на девет вида месни продукти, в които бе забранено влагането на соя.