12 души бяха арестувани вчера при операция на Специализираната прокуратура и ГДБОП във врачанското село Галиче, сред които Чоков и синът му Мартин, както и общинският лидер на ДПС в Бяла Слатина Кристиян Касъмов и друг активист на ДПС - Сали Касъмов.

На осем от задържаните прокуратурата е повдигнала обвинения за тежки престъпления.

Според разследващите групата се е занимавала с лихварска дейност, имотни измами, побои, изнудвания и отвличания. Най-често даваните заеми са били между 100 и 300 лева, а лихвата им е била 20 процента. Разследващите обаче имат данни и за давани по-високи суми.

"Обвиненията към кмета на Галиче са, че е ръководил организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел извършване на престъпления като лихварство, принуда и изнудване. На Ценко Чоков са повдигнати и обвинения за причиняване на средна телесна повреда, отвличане и за отправена закана за убийство", съобщи Румяна Арнаудова, цитирана от БНТ.

По думите й събраните доказателства по случая са достатъчни, за да се обосноват обвиненията, а прокуратурата ще поиска постоянно задържане за Чоков.

"Имаме доказателства, че хората са били подложени на натиск и при получаването, и при връщането на паричните средства", допълни Арнаудова.

На останалите 7, сред които и синът на Чоков - Мартин, е повдигнато обвинение за участие в престъпната група. Всички задържани отричат обвиненията.

Разследването по случая е започнало преди два месеца. Използвани са специални разузнавателни средства. Извършени са и близо 50 претърсвания и обиски. То е провокирано от свидетели и от показания на потърпевши.

Ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова уточни по-късно на пресконференция, че от дома на Ценко Чоков са били иззети около 14 хиляди лева, множество нотариални актове и тефтери, в които са били записвани сумите, предоставени на хората. Освен документи, у сина му Мартин Чоков пък са намерени дебитни карти на трети лица.

"Местният лидер на ДПС Касъм Касъмов към настоящия момент има обвинение само за участие в организирана престъпна група. Събират се доказателства за съпричастността му към дейността на групата", посочи още Попова.

Тя подчерта, че доказателства са събирани още от 2013 г.

Главният секретар на МВР Георги Костов пък коментира, цитиран от БТА:

"Събрани са достатъчно годни веществени доказателства и най-накрая ще има възмездие за жителите на Северозапада. Поздравявам колегите за работата им, защото това е висококонспиративна престъпна група, изключително брутална и държаща в страх цялото население на региона".

По думите му разследващите нямат данни Ценко Чоков да се е ползвал от полицейска или политическа протекция. Костов уточни, че делото е било на личен контрол при директора на ГДБОП и при него, както и при главния прокурор. 

От МВР и прокуратурата призоваха жителите на Галиче да свидетелстват срещу групата за рекет и изнудване на кмета на село Галиче, Ценко Чоков, за да бъде документирана цялостната престъпна дейност. Хората от Галиче коментираха, че акцията е закъсняла, разказаха и че са получили заплахи от семейството на Ценко Чоков.

Адвокатът на кмета на Галиче Ивайло Найденов заяви пред bTV, че обвиненията са неясни. Чоков му казал, че никога не се е занимавал с лихварство и че никога не е виждал някои от момчетата, обвинени, че са участвали в организираната престъпна група.

Бъчварова: Галиче скоро няма да се успокои

Срещу кмета на Галиче Ценко Чоков са намерени документи, с които могат да му бъдат повдигнати 6 вида обвинения, коментира пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, цитирана от "Фокус".

Тя потвърди, че това е една много дълго подготвяна акция, при която са взети съответните мерки.

От това, което знам и виждам, в Галиче едва ли скоро ще има успокоение. Просто там има две страни, които толкова са изострили отношенията си, че трудно могат да го преодолеят. За това нашата отговорност е да разясним всички факти, защото този конфликт има много дълбоки корени и основания. Нашата работа трябва да ги разкрие”, добави министърът.