Чоков, синът му Мартин и още шестима са обвинени, че са престъпна група за заплахи, закани, отвличания, лихварство и нанасяне на средни телесни повреди.

Съдът не се съгласи обаче с доводите на прокуратурата, че кметът е ръководил престъпната група.

За сметка на това обаче има събрани много доказателства за нейната дейност.

Прокуратурата цитира в съдебна зала показания на свидетели, които разказват как Мартин Чоков се занимавал с лихварство и разпространение на наркотици, а Ценко Чоков пребил няколко човека, като ритал хората или използвал брадва.

Други се оплаквали от изгаряния по тялото, които били от загасени цигари и изнасилване с бутилки. Тези изнасилвания били документирани дори със снимки.

Даваните заеми срещу лихва били записвани в тефтер. Тези, които не си плащали при първи или втори опит вноските и закъснявали - с тях се разправяли Ценко Чоков и Касъм Касъмов (също задържан в ареста). Заплашвали ги с убийство или с палеж на автомобилите им. С думите, че ще ги избие, Мартин Чоков заплашвал свидетели. Групата използвала и кабели, с които връзвала длъжниците си. Имало и хора с избити зъби.

Ценко Чоков поиска да бъде освободен от ареста.

"Давал съм пари, но не срещу лихва", заяви Ценко Чоков пред съда и припомни, че е земеделски производител.

"Ден година храни" - с тези думи кметът на Галиче обясни, че сега е моментът на сеитбата и това също е мотив да бъде освободен от ареста.

След близо 10-часова заседание спецсъдъг реши кметът на Галиче Ценко Чоков, синът му Мартин и още четирима души да останат в ареста.

Мартин Чоков също остава в ареста заедно с Димитър Каменов, Иван Пл. Тодораков, Иван Й. Тодораков и Сашо Димитров.

От ареста без мярка за неотклонение излиза Касъм Касъмов, а Васил Филиповски ще е под домашен арест.

Решението на съда не е окончателно. То може да бъде обжалвано пред по-горна инстанция.