Почти месец, след като младежът издъхна на улицата - на 12 януари, заключението на медиците е готово и беше публикувано на сайта на прокуратурата. То най-после дава отговор на въпроса, който раздели обществото - дали е бил пребит до смърт от обвинените за това братя Иван и Десислав Дамянови - Поничките, или е имал сърдечни проблеми, каквито съмнения се появиха.

С разрешение на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура-Враца, публикуваме пълния текст на изготвената експертиза по досъдебното производство по повод смъртта на Йорданов, съобщиха днес от държавното обвинение.

В експертизата, от която става ясно, че още през 2014 година Тодор е бил преглеждан в Националната кардиологична болница заради "аритмична сърдечна дейност" (вижте прикачения файл най-долу), се казва:

Причината за смъртта е ритъмно-проводно нарушение, възникнало на базата на съществуващата при него аритмогенна деснокамерна дисплазия. Тези остри ритъмни нарушения, от своя страна са довели до остра сърдечна и дихателна недостатъчности и смъртен изход от ненасилствен болестен произход.

На базата на проведеното от нас макроскопско и хистологично изследване на сърцето и сърдечният мускул се установяват категорични данни за това, че Йорданов е боледувал от наследствено хронично заболяване на сърцето, а именно аритмогенна деснокамерна дисплазия /кардиомиопатия/, което има продължително протичане и постепенно развитие.

Тежките болестни промени в сърдечния мускул, корелират с медицински данни за сърдечно страдание с прояви на аритмии, наложили извършване на специализирани кардологични прегледи, както и с обстоятелствата към момента на смъртта, описани от очевидците на мястото на инцидента.

При тези болестни изменения в сърдечния мускул смъртта може да настъпи и внезапно, бързо, неочаквано и при видимо добро здраве. Всички констатирани травматични увреждания при аутопсията и ререаутопсиите се дължат на действието на твърди тъпи предмети с незначителна кинетична енергия.

Следва да се отбележи, че част от уврежданията са получени след прилошаването и падането върху терена, а други – от проведените реанимационни мероприятия. Категорично трябва да се има предвид, че установените травматични увреждания по трупа на Тодор Йорданов с оглед вида, характера, тежестта и локализацията им, не могат да доведат и не са довели до настъпването на смъртта. По своята медико-биологична характеристика обаче тези травматични увреждания са причинили болка и страдание.

При извършено химическо изследване не се установи наличие на алкохол и упойващи вещества, се казва още в петорната съдебно-медицинска експертиза.

Най-вероятно заключението ще промени обвиненията срещу братята Дамянови. Първоначално те бяха обвинени за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено причинена лека телесна повреда, за което законът предвижда до 5 години лишаване от свобода. Това предизвика гняв и възмущение сред врачани, които излязоха на протести. Тогава прокуратурата промени обвинението - на умишлено убийство по хулигански подбуди, за което наказанието е от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Първо Поничките бяха задържани, след това бяха пуснати под домашен арест, а накрая излязоха на свобода срещу парична гаранция именно с мотива, че докато не е готова съдебно-медицинската експертиза, не може да се твърди със сигурност, че те са причинили смъртта на Тодор.