Агресивните им действия са провокирали размирици през третия ден от гражданските протести.
Тогава имаше ранени полицаи и протестиращи.

"Настояваме за справедливи наказания за това дръзко деяние на 2 май , което стана известно в цялата страна", заяви кметът на Раднево, цитиран от БТА.

На 2 май четирима роми пребиха трима жители на Раднево след отнето предимство.

Кметът подчерта, че жителите на миньорския град искат да живеят спокоен живот.

Четиримата нападатели от ромския квартал "Кантона", които жестоко пребиха трима младежи, са се познавали, защото са тренирали в една фитнес зала, но не са били приятели. Това разказаха роднини на пострадалите, които присъстваха на пресконференцията.

Те категорично отричат побоят да е резултат от общ бизнес и подялба на нарковлияние с членовете на ромската фамилия, които бяха задържани за побоя.

В Раднево днес обстановката е спокойна.

По данни на полицията, в миньорския град са участвали в протеста снощи около 1300 граждани, като едно лице е задържано,  а на седмина са направени предупредителни протоколи. 97 МПС и 69 лица са проверени по време на специализирана полицейска операция за осигуряване на обществения ред.

Общо 14 са задържаните след двата протеста снощи и в сряда, сочат още данните на местната полиция. В голяма част от тях са намерени бухалки, метални боксове и ножове.

Довечера жителите на града отново да проведат демонстрация заради тримата пребити техни съграждани.

Очакванията на полицията са заради Гергьовден този път проявата да е по-малобройна.

Въпреки това ще има пълна полицейска мобилизация, за да се предотвратят нови кървави сблъсъци. Продължава полицейският контрол на входните пътища на града. Както вчера, така и днес, ще бъдат изземвани ножове, бухалки и палки, ако бъдат открити в автомобилите, които пристигат в града за протеста, насрочен за тази вечер.

Вчера Окръжният съд в Стара Загора  остави в ареста задържаните за побоя четиримата роми - К. Иванов, Д. Асенов, С. Иванов и А. Иванов. Съдът мотивира решението си с това, че те са обвинени в тежко престъпление и има реална опасност да се укрият.  Всички са обвинени за опит за убийство, извършено по хулигански подбуди, а на С. Иванов сьа повдигнати обвинения и за опит за убийство на повече от едно лице.

Междувременно Районната прокуратура в Раднево извършва разследване по две бързи производства за нанасяне на телесни повреди на четирима полицейски служители в града срещу двама 17-годишни младежи, за нанасяне на леки телесни повреди на полицейски служители по хулигански подбуди, по време на третия ден от протестите в града, провокирани от спречкването между цигани и българи.