Масовото недоволство срещу агресията и безнаказаността избухна, след като в началото на седмицата група роми пребиха жестоко трима млади мъже заради отнето предимство на пътя.

Снощи напрежението ескалира и протестиращи пробиха полицейския кордон, като се стигна до сблъсъци. В мелето пострадаха трима полицаи и няколко демонстранти. Задържани са двама души.

"В момента обстановката в Раднево е спокойна. Надявам се, че напрежението няма да ескалира отново. Протестите продължават и тази вечер. Последните месеци има ситуации, които доведоха до тази случка, а тя изкара хората по улиците. Тези хора се изживяват като раздаващи правосъдие. Не можеш да пребиваш по улиците и да се чувстваш безнаказан", допълни Теньо Тенев, цитиран от Дарик радио.

Кметът на Раднево е категоричен, че хората, предизвикали снощните сблъсъци, не са от града. Той призова протестиращите да спазват законите и да не се стига до такива ситуации.

"Агресията не трябва да бъде насочена към служителите на реда", каза Тенев и допълни, че всеки момент ще започне процедурата за събаряне на незаконни постройки в ромската махала.

Ще изпълним това, което сме обещали", категоричен е кметът.

Общинският съветник от ВМРО Николай Киров каза пред БНР, че напрежението в Раднево е натрупвано с години и е ескалирало след побоя преди дни.

"Един от побойниците е син на местен тартор в циганското гето. Циганите и българите, които са се били, се познават, ние не сме толкова голям град. Въпросът, че се е получила много голяма жестокост. Не знам това докъде може да ескалира", каза Киров.

Съдът решава да остави ли биячите в ареста

Окръжният съд в Стара Загора започна да гледа мерките за неотклонение на четиримата задържани за побоя. 39-годишният Калчо Иванов и 20-годишният му син Стефан, заедно с 22-годишния Антон И. и 23-годишния Динко А. са обвинени в опит за убийство по хулигански подбуди. Стефан Калчев има и обвинение за опит за убийство на повече от едно лице по хулигански подбуди.

От прокуратурата съобщиха, че Калчо Иванов, известен като Сурай, е многократно осъждан, а последната му присъда е за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди на повече от едно лице и настоящето деяние е извършено в изпитателния срок на предходното му осъждане.

Динко А. също е осъждан за грабеж и реабилитиран към настоящия момент, а останалите обвиняеми са неосъждани.

Според обвинението са налице безспорни доказателства за хулиганските подбуди на четиримата обвиняеми - инцидентът е станал в центъра на Раднево и пред множество свидетели, които изразили възмущението си от тяхното деяние.

За престъплението, за което са повдигнати обвинения на четиримата, се предвижда наказание "лишаване от свобода" от 15 до 20 г. или доживотен затвор.