Предвид безконтролното заселване на ромски семейства в квартал "Кремиковци“, местното сдружение "Бъдеще за община Гърмен“ организира протестен митинг, който припомни събитията на тази дата преди една година, предаде БНР.

Вижте снимки >>>

От площада в общинския център тръгна протестно шествие, което извървя пътя до вековния чинар. Там преди година станаха сблъсъците, при които трима бяха сериозно ранени, а осем бяха арестувани.

Силна музика, група пияни хора и забележка да намалят децибелите доведе до масов бой, който помрачи празничното настроение в деня преди 24 май.

Събитието преди година изчерпи търпението у жителите на Гърмен и околните села, твърдящи, че от години са потърпевши на ромските набези в нивите и къщите им.

В продължение на месец Гърмен стана известно с ежедневните митинг-протести, на които хората настояваха за изпълнение на заповедите за принудително премахване на 124 незаконни къщи, издадени от ДНСК още през 2011 година, но неприведени в изпълнение.

След събарянето на 15 постройки миналото лято, процесът спря. Преди седмица опитите на кмета Минка Капитанова да получи разрешение от Общинския съвет за извършване на регулация в квартала върна напрежението в Гърмен.

Протестиращите твърдят, че в квартала продължава да се строи. Хората упрекват институциите и най-вече местната власт за това, че нищо не се е променило: "Бездействието на общинската администрация – не се взимат абсолютно никакви мерки. Пускали сме сигнали, имаме ги документирани, имаме входящи номера, но не ни отговарят".

Председателят на сдружението "Бъдеще за община Гърмен“ - Иван Кременлиев беше единият от пострадалите при сблъсъците тогава.

За подновяване на процеса по овладяване на незаконното строителство и недопускане на разрастване на ромското гето призова той: "Да започнат да работят, да започнат да изпълняват законите. Има заповеди на ДНСК, има заповеди на госпожа Капитанова. Ще дойде ли тази институция ДНСК тук, за да ни обясни какви мерки ще се вземат?".