Това заяви пред Би Би Си севернокорейският заместник-министър на външните работи Хан Сон-ньол, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Северна Корея извърши няколко ракетни изпитания и ядрени опити напук на санкциите на ООН и заяви, че е разработила ракета, способна да удари континенталната част на САЩ, припомня агенцията.

Поредният й ракетен тест в неделя се оказа неуспешен, след като ракетата се взриви секунди след изстрелването й.

Американският вицепрезидент Майк Пенс вчера предупреди Пхенян, че неотдавнашният ракетен удар на САЩ в Сирия, един от малкото близки съюзници на Северна Корея, показва, че решимостта на президента Доналд Тръмп не трябва да бъде поставяна на изпитание.
"Ерата на стратегическо търпение е приключила", каза Пенс. Посланието той отправи близо до демилитаризираната зона, която разделя Северна и Южна Корея.

"Ние ще извършваме още ракетни тестове на седмична, месечна и годишна основа", заявил пред Би Би Си севернокорейският дипломат.

"Ако САЩ са достатъчно безразсъдни да използват военни средства, това ще означава избухването на световна война", добавил той.

Севернокорейският заместник-постоянен представител в ООН Ким Ин-рьон обвини вчера САЩ, че превръщат Корейския полуостров в "най-голямата гореща точка в света" и създават "опасна ситуация, при която всеки момент може да избухне термоядрена война".

Ким Ин-рьон каза, че военните учения на САЩ и Южна Корея, които се провеждат в момента, са "най-агресивните учения за война", правени някога.

Севернокорейските държавни медии миналата седмица предупредиха за ядрено нападение срещу САЩ при всеки признак за американска агресия, но Белият дом заяви, че няма доказателства, че Пхенян притежава тази способност, припомня агенцията.

Според Хан Сон-ньол, цитиран от Би Би Си, Северна Корея вярва, че нейните ядрени оръжия я защитават от заплахата от военни действия от страна на САЩ.

На пресконференция в Пекин днес китайският министър на външните работи Ван И призова всички страни в конфликта да намерят мирно решение.