В случай на провокации от страна на САЩ КНДР ще започне военни действия с цел обединяване на Севера и Юга, предупреждава днес централният севернокорейск вестник "Нодон синмун", цитиран от ТАСС и БТА.

"В отговор дори на незначителни провокации от страна на САЩ народът и армията на КНДР без никакви колебания ще подхванат велика война за обединяване на родината", подчертава вестникът, който изразява мнението на ръководството на управляващата Корейска трудова партия.

Изданието осъжда "безумната политика на Вашингтон, който не се замисля за евентуалните катастрофални последици от този курс".

Статията отбелязва, че според Пхенян "отдавна е минало времето, когато САЩ имаха възможност да заплашват КНДР с ядрено оръжие".

Но, както твърди "Нодон синмун", "САЩ все така кроят планове да окупират северната част от Корейския полуостров с помощта на своите съюзници - Япония и Южна Корея".

При това положение - "провокирана от подпалвачите на война, КНДР ще отговори с превантивен удар собствен модел и със справедлива война за обединяване на родината".

Официални лица и медии в Северна Корея посочват, че Пхенян е разтревожен от изпращането на американския атомен самолетоносач "Карл Винсън" начело на военноморска ударна група край Корейския полуостров.

Днес вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви пред журналисти в Сидни, че военните кораби ще пристигнат в Японско море "до дни, преди края на месеца".

Тихоокеанското командване на САЩ (ПАКОМ) информира по-рано, че в състава на съединението, освен самолетоносача, влизат палубното авиационно крило CVW-2 (Carrier Air Wing 2) със 7500 моряци и летци, ракетните ескадрени миноносци (разрушители) "Майкъл Мърфи" (Michael Murphy) и "Уейн Майър" (Wayne E. Meyer), екипирани с противоракетни системи "Иджис" (Aegis), и ракетният крайцер "Лейк Чамплейн" (Lake Champlain).