Това каза в специално интервю за Канал 3 тази сутрин председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

"Имаме време, така че няма за къде да бързаме", заяви тя и посочи, че организира дискусията на 23 януари 2018 г., но не в парламента, както бе оповестено първоначално, а в аулата на Софийския университет. Решението взела заради многото желаещи да участват в дискусията. Караянчева е отправила покани до председателите на всички групи и комисии, всеки депутат може да присъства, поканени са и представителите на вероизповеданията, където също има разногласия, по думите й.

"Аз ще бъда модератор, всеки ще има право на две минути, изказванията ще бъдат качени на сайта на НС", гарантира публичност и прозрачност парламентарната председателка.

Целта й е да се чуят всички аргументи "за" и "против".

"Надявам се да вземем най-доброто решение и аз съм убедена, че в конвенцията няма нещо притеснително. Но, ако има факти и точки, които притесняват българските граждани, ние сме хората, които трябва да успокоим тези притеснения, и да направим така, че приемайки тази конвенция, тя да не крие подводни камъни, да сме убедени в това и да убедим българските граждани", заяви Караянчева.

"Право на опозицията е вотът на недоверие, въпросът е дали беше уместно да е сега", коментира тя насрочването на дебатите за вторник от 11.00 часа на извънредно заседание на НС.

Караянчева подчерта, че мнозинството няма никакви притеснения, а напротив - има много аргументи за успешното управление през тези 8-9 месеца, които ще напомни в пленарната зала. Тя обясни, че е избрала за дискусията по вота вторник, за да не бъде загубен пленарният ден сряда.

Гласуването на вота на недоверие за корупция, внесен от БСП, ще бъде в четвъртък, уточни още тя.

В крайна сметка на опозицията това й е работата - да иска вот на недоверие. Да, моментът не е подходящ според мен, но няма как", коментира още Караянчева.

"Атмосферата ще се нажежи, надявам се да не влизаме в личностни нападки, а да бъде чисто принципен дебатът", добави председателят на НС.

Според нея, именно когато управляващите не са оставяни на мира, работят даже по-добре.

Относно разсекретяването на доклада за информационната система на приходната агенция /БАЦИС/ председателят на парламента обяви, че ще напише писма до главния прокурор и директора на ДАНС с искане да се разсекретят докладите. "Нямаме никакви притеснения", добави тя.