Д-р Москов разсея съмнения относно изготвената национална здравна карта, която е обект на обществено обсъждане. Пред Дарик все пак министърът се съгласи с един от аргументите за вота на недоверие, а именно този за арогантността му:

"Арогантността ми към тези хора, писали вота на недоверие, изразена вербално, не е нищо в сравнение с това, което си мисля за тях", каза той.

В сряда предстои разискването в Народното събрание на вота на недоверие, внесен от депутати от БСП и ДПС за провал в здравния сектор.

Няма дискриминация по диагнози

Москов е категоричен, че няма дискриминация по диагнози в разделянето на здравния пакет на основен и допълнителен и листата на чакащите, които опозицията атакува.

"Абсолютно е ясно и от закона, и от подзаконовите нормативни актове, както и от самата наредба, която излезе с алгоритмите и всичко останало, ние не говорим за дискриминация по диагнози.

Смисълът на основния и допълнителния пакет е да може да концентрира инфраструктурния ресурс на системата, финансовия ресурс на НЗОК и държавата, експертния капацитет върху заболяванията, които се отразяват най-тежко върху здравето ни и продължителността на живота", каза министърът.

По думите му опозицията е направила от понятието "социално значимо заболяване" нещо лошо. Целият свят се концентрира върху социално значими заболявания и фактори, които влияят на начина на живот и там трябва да бъдат насочени основните усилия, защото това означава, че голяма част от нас боледуват от него или то има въздействие върху нас и то тежко въздействие до степен на инвалидизация или смъртност, обясни Москов.

Няма причина за тревога заради здравната карта

Няма причина за тревога от въвеждането на националната здравна карта и методиката за избор на Касата, категоричен е Москов, като обяснява, че е водил разговори с лекари и медицински персонал в болниците, които реално познават процесите в сектора, а не "тези юнаци в парламента".

Според депутатите от опозицията Здравната каса самоволно преценява с кои лечебни заведения да сключва договори, както и се правят субективни преценки, което дава възможност за корупция в комисията по здравната карта, по методиката, която прави здравното министерство за съществуването и откриването на лечебни заведения и нови дейности.

По думите на Москов в този мотив на опозицията няма нито една вярна дума. Нито един пациент няма да пострада при избора си при въвеждането на здравната карта.

Различията в коалицията

Има идеологически и програмни различия между четирите партии, които формират правителството, но това не е откритие на внасящите вота на недоверие, коментира министърът един от мотивите, а именно, че при различията между формациите в мнозинството реформи не са възможни.

Всички партии от управляващото мнозинство са се подписали под програмата за управление, като точка по точка е разписано какви са целите на правителството в отделните сектори, включително здравеопазване, коментира той.